Magazin

Zbog bizarne poruke učiteljice iz Topole, moramo da se zapitamo – ko nam vaspitava decu?

Vesna Stevanović, učiteljica Osnovne škole „Karađorđe“ u Topoli, koja trenutno boravi sa učenicima drugog razreda na rekreativnoj nastavi u Vrnjačkoj Banji, objavila je na svom Fejsbuk profilu fotografiju mališana uz jezivu poruku upućenu deci koja nisu pošla s njom: „Nek crknu mamine maze koje bez razloga nisu sa nama!“, prenosi Kurir.

Možda neko nema para

Stevanovićeva je nakon nekoliko komentara uznemirenih roditelja, ali i poziva direktora škole Ivice Milivojevića, spornu objavu obrisala. Marijana Jevtić Simić, majka deteta kome je Stevanovićeva učiteljica, kaže za Kurir da je i više nego skandalozno to što je napisala.

uciteljica-poruka-ucenicima

– Kako da me ne uvredi ta poruka? Zaista je preko svake mere to što je napisala! Ne znam da li je ostalim roditeljima u redu da učiteljica poručuje drugarima koji su ostali da crknu. Pritom to uopšte nisu „mamine maze“, a možda neko nije imao novca da pošalje dete na rekreativnu – priča nam ova majka.

Ona dodaje da njeno dete i još petoro mališana nije otišlo prethodnog vikenda na ovo putovanje u Vrnjačku Banju.

Marijana kaže da je Stevanovićeva sliku objavila u ponedeljak, a da ju je učiteljica nakon pitanja i komentara „Ko da crkne“ na ovoj mreži blokirala.

– Ići ću u školu da vidim šta će da preduzmu, a tražiću i premeštaj deteta u drugo odeljenje. Njoj se izgleda sve može, trpela sam njene ispade čitav prvi razred. Prošli put se naljutila na nas jer je nismo povezli kući, ja sam žurila. Posle sam je zvala telefonom da se izvinjavam, na šta mi je ona rekla „Danas ću M. (dete) da mažem go*nima za to što me niste povezli.“ Prijavila sam je nakon toga školi i psihologu, mislite da je neko reagovao? Ne pada mi na pamet više da trpim ove stresove. Zaista mislim da nije adekvatno da se tako ponaša – uznemirena je naša sagovornica.

Vaspitavamo li samožive egomanijake?

„Nije razmišljala“

Direktor škole Ivica Milivojević kaže za Kurir da će sa učiteljicom obaviti razgovor po povratku s puta, kao i da je odmah reagovao.

– Prvo će biti obavljen razgovor s njom, a nakon toga će biti preduzeto sve kako nalažu procedura i zakon. Ukoliko ima elemenata, biće pokrenut disciplinski postupak – priča Milivojević. Na pitanje da li vidi nešto sporno u njenoj poruci i da li ga je zgrozila, samo je poručio „slika je skinuta“:

– Verovatno nije razmišljala u smeru u kom vi razmišljate. Videćemo šta je mislila, smatram da nije trebalo da piše tako nešto.

Učiteljica Vesna Stevanović juče nije odgovarala na naše poruke, a na Fejsbuku nas je blokirala.

vesna-stevanovic-uciteljica-1

Učiteljici preti otkaz

Iz Ministarstva prosvete za Kurir poručuju da oni neće reagovati, s obzirom na to da je u nadležnosti direktora da pokreće disciplinske postupke u slučajevima povrede radne obaveze.

– Imajući u vidu da postoji sumnja da je ovde učinjena povreda zabrane iz člana 110 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja (diskriminacija), direktor je dužan da pokrene disciplinski postupak. Na osnovu člana 166 pomenutog zakona, mera za povredu zabrane iz člana 110 je novčana kazna, udaljenje s posla i prestanak radnog odnosa – poručuju iz ministarstva.

Nastavnici koji su brukali profesiju

2018.

Učiteljica u OŠ „Branko Radičević“ u Ravnom Selu snimala je autističnu devojčicu, učenicu četvrtog razreda, dok ju je druga držala za to vreme kako bi dokazala da dete nije za inkluzivnu nastavu i da je treba isključiti iz škole.
Nastavnik R. M. (60) iz OŠ „Ibrahim Bakić“ u Tutinu uhapšen je zbog seksualnog zlostavljanja učenica,

2017.

Učenica trećeg razreda OŠ „23. oktobar“ u Sremskim Karlovcima A. L. dobila je šamar od svoje učiteljice Tamare Nedeljković nakon što se s jednim drugarom izgubila između Kalemegdana i Knez Mihailove.
Desimir Marković, učitelj u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u Smederevu, uhvatio je za grudi jedanaestogodišnju devojčicu i njenu stariju drugaricu za vreme produženog boravka.

2016.

Gradskoj prosvetnoj inspekciji u Beogradu upućena je prijava protiv profesorke istorije u jednoj osnovnoj školi jer je terala učenike da se podsmevaju devojčici koja je plakala na času.

Omiljeni novosadski profesor zbog kojeg verujemo da nije sve izgubljeno

OGLAS

PARTNERI SAJTA


98 Shares
Share via
Copy link