Magazin Srbija

Nakon ubistva Arkana usledila je odmazda u kojoj je stradao i načelnik policije koji je istraživao njegovo ubistvo

arkan
Printscreen

Željko Ražnatović Arkan ubijen je davne 2000. godine u hotelu Interkontinental u Beogradu, a to ubistvo i danas izaziva pažnju i za njega se vezuju brojne kontraverze s obzirom da postoji dosta nepoznanica i sumnji da iza likvidacije zapravo stoji tadašnja državna bezbednost. Ovaj heroj mračnih devedesetih godina prošlog veka važio je za jednog od najopasnijih kriminalaca na svetu u tom trenutku, a za njegovo ime se vezuju i mnogobrojni ratni zločini za vreme rata u Hrvatskoj i Bosni.

Tog 15. januara Arkan je bio u društvu Milenka Mandića Mande (44) i Dragana Garića (47), telohranitelja, koji su takođe ubijeni, kao i bivšeg direktora Komercijalne banke Ljubomira Mihajlovića.

Za njegovo ubistvo, u odsustvu je osuđen bivši policajac Dobrosav Gavrić na 35 godina zatvora. Takođe, zbog saučesništva su po 30 godina robije dobili Milan Đuričić i Dragan Nikolić.

Do današnjih dana, ostalo je nepoznato ime nalogodavca što ne prestaje da intrigira javnost , a nakon ovog čuvenog ubistva nastala je odmazda Arkanovih saradnika te su likvidirani brojni ljudi koji su imali bilo kakve, pa makar i potencijalne veze sa njegovim ubistvom.

Među ubijenima nalazi se i ime Vojislava Jekića, tadašnjeg načelnika lozničke policije, koji je pravosudnim organima prosledio pisanu izjavu o svojim saznanjima koja se tiču Arkanovog ubistva.

Jekić je te 2000. godine sudu u Bijeljini dostavio pismo, u vidu overene izjave, u kojoj je detaljno opisao šta se dešavalo mesecima pre, kao i nakon likvidacije Željka Ražnatovića Arkana. Šest godina kasnije, ovaj policijski načelnik ubijen je na Novom Beogradu, na parkingu ispred kafića “Kontakt”, a ubice ni dan danas nisu pronađene.

U pismu je Jekić izneo veliki broj detalja o ubistvu Arkana, piše 24sedam.rs. U izjavi se nalaze detalji o tome koliko dugo su Arkana pratile ubice, gde su sakrili oružje, kao i kako su hteli da ukradu ranjenog atentatora Gavrića iz bolnice.

– Javio mi se policajac i rekao da je u bolnici Dragan Glišić, koji je ranjen. Pozvao me je Milan Đuričić Miki. Sišao sam, on je bio u društvu Dragana Nikolića Gagija. Miki mi je rekao da su dovezli u bolnicu svog druga Dragana Glišića, koji je ranjen. Pitao sam ga da mi ispriča konkretno kako je upucan, on mi je rekao da su bili ‘preko’ i da je došlo do neke svađe sa nekim ljudima koje oni znaju odranije – zapisao je na početku svoje izjave načelnik policije Vojislav Jekić.

Pošto ga je kolega obavestio da je ranjenik zapravo Dobrosav Gavrić, Jekić se ponovo sastao sa Milanom Đuričićem.

– Pitao sam Mikija zašto mi sinoć nije rekao istinu. Objasnio je da su se plašili da ne saznaju Gavrićevi roditelji. Miki je tražio mogućnost da se Gavrić prebaci u bijeljinsku bolnicu. Ja sam rekao da za to nema šanse, postavio sam policijsko obezbeđenje u bolnici… Moja veza iz Bijeljine mi je javila da Gagi i Miki imaju nameru da policajcima u bolnici preko medicinske sestre stave omamljujuća sredstva u kafu kako bi povređenog ukrali. Tada sam pojačao obezbeđenje ispred sobe povređenog – napisao je tada u svom iskazu Jekić.

– Pitao sam ga šta je to njemu trebalo. On je rekao da su morali to da urade jer, da nisu tako uradili, njegov brat Gagi bio bi za dva dana mrtav – pojasnio je tada Jekić svoja saznanja.

Jekić je u izjavi istakao da mu je Đuričić rekao da su četiri meseca pratili Arkana, a da su pištolj posle zločina bacili sa mosta.

Arkan mi je poručio da dođem i radim Ceci ploču, dao mi sobu u hotelu “Jugoslavija” na 6 meseci

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

1.2K Shares
1.2K Shares
Share via
Copy link