Magazin

Katarina ubila 300 muškaraca zbog tiranije i zlostavljanja žena

madam-popova

Kroz tri decenije u zagrobni život poslala je 300 ljudi. Hteli su da je spale na lomači, ali pogubljenje je bilo milosrdnije. Ona je verovala da je spasilac žena, “oslobađala” je nesrećnice koje su trpele nasilje od svojih muževa.

Vraćajući se u prošlost, idemo u Rusiju 1800-ih, posmatrajući istorijski slučaj koji se bavi najhladnokrvnijem ženskom ubici svih vremena – Aleksa Katarina Popova aka Madam Popova.

Malo se zna o ranom životu Popove, ali se smatra da je rođena u Samari, oko sredine 1800-ih. Prema podacima novina, ona je žvela u nesrećnom braku koji ju je i doveo do ideje o “oslobađanju žena”.

Pored sopstvenog, Popova je bila uznemirena i brakovima drugih žena u okruženju. Verovala je da su mnoge žene u ovim brakovima tretirane kao „seljanke koje su zarobljene“ od strane muževa tiranina koji su ih tukli i svakodnevno ponižavali – što ju je na kraju navelo da započne svoj zloglasni posao.

“Oslobodilac i zaštitnica žena”

Ostalo je nepoznato šta se dogodilo sa njenim mužem. U jednom trenutku, Popova se pojavljuje kao slobodna žena. Tiho vodi svoj specijalizovani biznis ubijanja muževa – ali isključivo ubijanja loših muževa. Nesrećne supruge su joj dolazile da bi ih „oslobodila” od njihovih “muževa tiranina“.

Postupci muževa prema njihovim ženama mogli su da variraju od prevare do zlostavljanja ili čak do toga – da su se žene „zasitile“ svojih muževa. Popova bi uzela malu naknadu od svojih poslodavaca i upoznala se sa muževima, a zatim bi im diskretno trovala hranu ili piće arsenom.

Za nju se pročuo glas da je među ženama postala svojevrsna zaštitnica. Madam je uspešno poslovala 30 godina, u rasponu od 1879-1909, sve dok se jedna od žena nije počela osećati krivom što je unajmila da ubije njenog muža.

Osećaj griže savesti bio je prevelik, te je žena počela sa slanjem pisama policiji u kojima je priznala za šta je platila Popovu. Nakon brojnih pisama bez rezultata odlučila je da ode i da izjavu u policiji.

Madame-Popova-11

“Žene robovi”, “dela milosrđa”

Nakon njenog priznanja, policija je iznenadila Popovu dok je sedela u svojoj kući i uhapsila je. Vest o hapšenju ozloglašene ubice na velika vrata je dospela u javnost, svi su ostali zgroženi njenim postupcima i formirali besnu hordu ljudi.

Dok ju je policija transportovala, zbog veličine zločina čak se umešala mafija i insistirala na predaji. Pretili su da će je spaliti na lomači. Situacija je postala toliko preteća da je policija sa oružjem morala da drži masu podalje da bi vojnici došli i prevezli je do zatvorske ćelije.

Na sudu, Madam Popova je priznala svoje postupke i objasnila da je „ubijala muškarce koji su svoje partnerke tretirali kao robove“, kao i da su njeni postupci bili „dela milosrđa“. Ona se dalje branila priznavanjem da je ona zapravo izazvala smrti, ali da ona nije bila ubica jer je koristila otrov – a smrti su bile spore i prirodne.

Navela je i da je većina žrtava umirala bez znanja da su otrovane. Suđenje i veće su bili brzi, proglašena je krivom za ubistva i osuđena na smrt streljanjem, a pogubljena je u Sankt Peterburgu 1909. godine.

Atentator ili serijski ubica?

Popova je tvrdila da je ubila ukupno oko 40 ljudi, dok se tužioci nisu slagali sa tim. Zbog njene višedecenijske istorije ubistava i vladavine terora istraga je zaključila da je ukupno bilo oko 300 žrtava. Mnoge žene koje su angažovale Popovu optužene su i proglašene krivima za saučesništvo u ubistvu, ali do trenutka kada su suđenja došla na sud, mnoge od žena su ili umrle ili otišle u SAD.

Popova je zanimljiv slučaj jer izgleda da se ponašala i kao atentator i kao serijski ubica. Kao i mnogi atentatori ubijala bi ljude sa kojima nije imala lične veze. Bila je i organizovana i taktična kao atentator. Za razliku od ubica imala je specifičan tip žrtve istovetno kao serijske ubice.

Ona se ciljano reklamirala ranjivim ženama kako bi sa strašću ubila nasilne muškarce. Činilo se da čak mrzi muškarce koje je ubila, dok plaćeni ubica ne bi bio toliko emotivan prema onima koje ubija.

Banatska veštica ubila 150 ljudi, živela više od 100 godina

Stefan Savkić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


97 Shares
Share via
Copy link