Magazin

U Parizu ulični rat zbog „konvoja slobode“: 10 sati haosa i oklopna vozila (VIDEO)

pariz
Printscreen

Požar višegodišnjeg nezadovoljstva, nezaposlenost, poskupljenja i sveukupan pad životnog standarda, buknuo je dodatno nakon dve godine borbe protiv koronavirusa uz dolivanje epidemiološkim merama koje nisu donele očekivane rezultate. Dok pojedine države ukidaju sva ograničenja, druge pak i dalje insistiraju na obaveznoj imunizaciji, a ograničenja za korišćenje javnih prostora i usluga razbesnela su veliki broj građana u Kanadi i Francuskoj.

Upravo su Kanađani započeli blokade kamionima ujedinjeni u „konvoju slobode“, a saborce su dobili u Francuskoj na temeljima borbe „žutih prsluka“. Juče je u Parizu napravljen veliki skup protivnika ograničenja i politici koju nameće Svetska zdravstvena organizacija, a nakon početnog mirnog okupljanja i šetnje kroz centralne gradske ulice, ubrzo je nastao pravi mali ulični rat.

Nakon višesatnih nemira po ulicama Pariza, situacija se tek stabilizovala tokom ranih jutarnjih časova preneo je Figaro. Demonstranti su se našli na ulicama i pored zabrane okupljanja „konvoja slobode“, koju je u petak uveče podržao i Pariski upravni sud, koji je prethodno odbio dve žalbe, a zabranu je potvrdio i Državni savet, saopštila je policija.

– Pravo na demonstracije i na mišljenje je Ustavom zagarantovano pravo u našoj Republici i našoj demokratiji. Pravo da blokirate druge ili da sprečite kretanje nije – rekao je premijer Žan Kasteks.

Odobrene demonstracije protiv zdravstvenih mera okupile su danas 32.000 ljudi u Francuskoj, uključujući oko 7.600 u Parizu, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova. Čini se da su sistem prebrojavanja demonstranata u Francuskoj pozajmili sa Andrićevog venca.

Ministarstvo je do 19 časova izbrojalo ukupno 149 protesta sa skoro 32.100 demonstranata širom Francuske (162 protesta i 29.000 učesnika bilo je prošle nedelje), a u ovaj broj ne spada „konvoj slobode“ – protestna akcija koja nije dobila dozvolu francuskih vlasti, navodi Figaro.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen saopštio je juče na Tviteru da je u Parizu policija izvršila 337 usmenih upozorenja i 54 hapšenja, i zahvalio pripadnicima policije koja je dodatno mobilisana ovog vikenda.

„Hvala policiji i žandarmima koji su ovog vikenda mobilisani širom Francuske, a posebno u Parizu, da sprovedu red u državi i slobodu kretanja. U Parizu 337 usmenih upozorenja i 54 hapšenja“, naveo je Darmanen na Tviteru.

Incidenti koji su počeli tokom dana na ulicama Pariza nastavili su se i tokom noći na Jelisejskim poljima, a prema rečima novinara pariskog Figaroa, „policija u jednom trenutku nije bila u stanju da rastera sve veći broj demonstranata“.

Francuska policija upotrebila je suzavac u blizini Trijumfalne kapije u Parizu, kako bi rasterala demonstrante koji su tokom čitavog dana protestovali protiv ograničenja uvedenih pod obrazloženjem sprečavanja širenja koronavirusa.

Policija je prethodno upotrebila suzavac i na Jelisejskim poljima, ubrzo nakon što je „konvoj slobode“ koji se bori protiv kovid mera stigao u francusku prestonicu, preneo je ranije Rojters.

„Liberasion“ piše da je konvoj činilo oko tek nešto oko 3.000 vozila iz cele Francuske, sa oko 5.000 demonstranata, kao i da su svi zaustavljeni u petak uveče na ulazima u Pariz. Automobili koji su prevozili demonstrante uspeli su da prođu kroz policijske kontrolne punktove u centru Pariza i zakrčili su saobraćaj oko Trijumfalne kapije.

Policija je saopštila da je zaustavila 500 vozila koja su pokušavala da uđu u Pariz i da je tokom jutra uručeno skoro 300 kazni. Inspirisani demonstracijama „konvoja slobode“ u Kanadi, vozači su mahali francuskim zastavama i trubili prkoseći naređenju policije da ne ulaze u grad.

Policija je navela i da je uhapsila pet demonstranata u južnom delu Pariza, koji su navodno posedovali praćke, čekiće, noževe i gas maske.

U Parizu je raspoređeno skoro 7.200 policajaca i žandarma, a prvi put od nereda tokom demonstracija „žutih prsluka“ 2018. godine, žandarmerija je na ulice izvela i oklopna vozila.

Na društvenim mrežama, kako prenose pojedini francuski mediji, kruže snimci prema kojima je policija koristila i prekomernu silu nad demonstrantima.

Premijer Kasteks upozorio je da će odgovor vlasti biti čvrst prema onima koji pokušaju da blokiraju saobraćaj ili prestonicu.

Francuski demonstranti, inspirisani protestom kanadskih kamiondžija, protive se potvrdama o vakcinaciji, neophodnim za ulazak u restorane, barove i javne prostore.

Francuski mediji navode da protivnike kovid mera okupljene u „konvojima slobode“, čine protivnici predsednika Emanuela Makrona i „žuti prsluci“.

Izvor: B92

Korona virus: Manje novozaraženih, u Srbiji, protesti u Kanadi i Francuskoj

 

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

162 Shares
162 Shares
Share via
Copy link