Magazin

U obilasku prve IKEA robne kuće u Srbiji (FOTO)

Nakon beskrajnih epskih nagađanja i razmatranja hoće li i kada Ikea doći u Srbiju, sada je, konačno, sve jasno. Prva robna kuća švedskog giganta otvara se u Beogradu kod Bubanj Potoka 10. avgusta 2017. tačno u 10 časova.

Međutim, pre zvaničnog otvaranja Ikea nas je pozvala da pogledamo kako ona izgleda iznutra, šta će tačno ponuditi našim kupcima, kako izgleda način kupovine, i da, naravno, probamo švedske kuglice na srpski način.

Krenimo zajedno u obilazak prve Ikee u Srbiji!

ikea-beograd-10-726x400

Posle 26 godina Ikea je ponovo stigla u Srbiju. U četvrtak se otvara salon na 34.000 kvadratnih metara, a predstavnici medija imali su priliku da je obiđu dva dana ranije kako bi se upoznali sa načinom poslovanja ove velike kompanije. Vladimir Molgar, direktor robne kuća Ikea Beograd, konstatovao je da su kvalitetni proizvodi, laka dostupnost ali pre svega niske cene njihov glavni adut za privlačenje kupaca.

Zavirivanje u naše stanove

ikea-beograd-630x383

Pre otvaranja salona, Ikea je sprovela istraživanja o tome kako izgleda život u Beogradu. Došli su podataka da je prosečna veličina stana u kojem žive Beograđani od 41 do 60 m2 kao i da se veličina stana povećava ka periferiji grada. Ovo je manji broj kvadrata od proseka u Evropi ali su naši ljudi u većem procentu vlasnici svojih stanova. Uglavnom su to prostori u kojima žive duže od deset godina i pritom su raspoloženi za promene u svom domu ali da su novčana sredstva najveći problem.

Ikea vam čuva decu

ikea-beograd-2-630x354

Pogodnosti kupovine u robnoj kući Ikea su brojne. Kao prvo, uglavnom sav nameštaj je na lageru, možete ga odmah odneti kući i sami sastaviti. Ukoliko ipak ne možete, postoji mogućnost transporta koji se dodatno plaća 4.000 do 6.000 dinara.

Čuvanje dece je takođe veliki adut. Možete dete ostaviti na period do pola sata kada Ikea preuzima odgovornost za njihovu sigurnost.

Polovne stvari?

ikea-beograd-7

Sekcija As-Is je odlična stvar ukoliko želite da prođete jeftinije. U ovom delu robne kuće možete kupiti nameštaj koji je bio izložen u salonu, a koji je uklonjen nakon zamene i ubacivanja novih stvari. Taj stari nameštaj će biti ponuđen u prodaju po nižim cenama.

ikea-beograd-13-630x509

Još jedan adut Ikee jeste i njihov restoran s povoljnim cenama hrane i pića. Restoran prima 500 ljudi, a čuvene ćufte možete pojesti za 399 dinara i popiti kafu za 99 dinara. Jeftinije nego bilo gde u gradu, zar ne?!

Naša zapažanja

ikea-beograd-5

Robna kuća Ikea u Beogradu izgleda kao i svaka druga u svetu – znači dobro! Izložbeni deo organizovan je na spratu, a korpe možete puniti u prizemlju. Sve je krcato stvarima (9.500 artikala na stanju) i sve je spremno za prodaju.

ikea-beograd-3-630x354

Prilazak robnoj kući je odlično organizovan prilaznim saobraćajnicama ali postoji samo jedan putokaz za isključenje sa auto-puta Beograd-Niš. Primećujemo da je parking relativno mali. Iako dobro zvuči da on može da primi 1.390 automobila, ovo je jedan od manjih parkinga Ikea prodavnica. Pohvaljujemo što postoje mesta za dopunu baterija električnih automobila.

ikea-beograd-4-630x354

U robnoj kući postoji besplatna wi-fi konekcija koja je doduše slabije radila u trenutku kada su novinari zaposeli restoran ali verujemo da će se ovaj nedostatak biti otklonjen do otvaranja. To isto važi i za sušače ruku u toaletima.

Održivost objekta

ikea-beograd-1-630x409

Novi objekat na 34.000 kvadratnih metara je jedna od najodrživijih prodajnih objekata u Srbiji. Preko 20% energije dobija se solarnim panelima postavljenim na krovu objekta. Takođe, ugrađene su i četiri geotermalne pumpe a kišnica se sakuplja i koristi za ispiranje u toaletima. Otpad se sortira, a na parkingu je dostupan i punjač za električni automobil. Ovo moramo da pohvalimo i da se nadamo da će i drugi veliki lanci razviti svest o održivoj energiji.

ikea-beograd-12-630x395

Izvor i foto: gradnja.rs

Shpacirung – prvi concept store u Novom Sadu

PARTNERI SAJTA


176 Shares
176 Shares
Share via
Copy link