Vesti Novi Sad

Svi su poludeli za Novim Sadom!

U Novom Sadu je tokom prvih šest meseci 2016. boravilo 78.747 turista što je za više od 14 odsto više turista nego prethodne godine. Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije Novi Sad je posetilo čak 45.280 stranih turista i 33.467 domaćih turista. Prema istom izvoru u periodu januar – jun 2016. godine ukupno je ostvareno 161.217 noćenja što je za skoro 30 odsto više nego prošle godine.

Domaći turisti su ostvarili 55.716 noćenja (rast za 8,4%), a strani 105.501 (rast za 42,1%). Prema istom izvoru, u junu 2016. godine na teritoriji Novog Sada najviše je ostvareno noćenja stranih turista, i to 23.823 (što predstavlja rast za 58,3%).

Tvrdjava-novisad-instagram

 

U prvih sedam meseci 2016. godine info centre Turističke organizacije Grada Novog Sada posetilo je 2.763 turista (od toga 2.510 stranaca i 253 domaćih turista). Najveći broj stranaca, koji su ušli u naše info centre u prethodnom periodu, poreklom su iz Nemačke i Rusije, zatim Turske, Francuske, Velike Britanije i Španije. U julu je bilo i gostiju iz Kube, Singapura, Južne Koreje, Tajlanda, Južnoafričke republike i drugih udaljenih zemalja.

Prema istraživanju TIM centra iz Novog Sada Exit festival je domaćoj privredi doneo 13,94 miliona evra. Ove godine, Exit je zabeležio i dva nova rekorda, za najposećenije festivalsko izdanje sa 195.000 posetilaca, koji su tokom četiri dana prošli kroz kapije na Petrovardinskoj tvrđavi, te za najposećeniju noć i 55.000 posetilaca u nedelju 10. jula. Zabeležen je i rast posetilaca izvan Srbije od oko 30 odsto, koji su se ove godine u zbiru gotovo izjednačili sa domaćim posetiocima. Među njima su prednjačili gosti iz zemalja Zapadne Evrope koji čine više od četvrtine od ukupnog broja posetilaca, gde su tradicionalno najbrojniji bili posetioci iz Velike Britanije i Holandije, a zanimljivo je da su ih ove godine gotovo dostigli posetioci iz Nemačke, ali i Austrije, Belgije i Švajcarske, dok se u ostalih pet odsto nalaze Francuzi, Španci, Italijani i drugi.

exit_kamp_2016_7
Foto: Nenad Mihajlović

Tradicionalno visok broj posetilaca došao je iz zemalja nekadašnje Jugoslavije sa 20,5 odsto, a veliki porast beleže zemlje Istočne i Jugoistočne Evrope sa 13,5%, gde prednjače Turska, Mađarska, Grčka, Rumunija i Bugarska, ali i zemlje poput Rusije, Ukrajine, Poljske, Češke i Slovačke. Sa drugih kontinenata stiže 4,3% posetilaca, a prednjače SAD (1,1%) i Australija (0,9%), dok su u ostalih 2,3% zabeleženi i gosti iz Brazila, Kube, Južne Koreje, Japana, Tajlanda i drugih udaljenih destinacija. Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku od 1114 posetilaca, a anketirani su isključivo posetioci koji su ulaznicu kupili, dok su učesnici, radnici, predstavnici medija i drugih institucija izuzeti.

Istraživanje je pokazalo da gosti iz Zapadne Evrope u proseku u Srbiji potroše 721 evra, a slede ih gosti izvan Evrope sa 645 evra. Prirodno najmanje troškove ima domaća publika sa prosečno potrošenih 198 evra, među kojima posetioci iz Novog Sada imaju očekivano najniže troškove od 79 evra u koje je uračunata i kupljena ulaznica, lokalni prevoz, hrana i piće. Istraživanje zaključuje da prosečan posetilac EXIT festivala u Srbiji potroši 468 evra. Prosečna starost publike EXIT festivala je 25,6 godina, dok visokoobrazovani i studenti čine 81 odsto posetilaca. Najveći broj posetilaca kojima je ovogodišnji EXIT bio i prvi u životu dolazi iz zemalja van Evrope (85,2%), a festivalsku „premijeru“ imalo je čak 67,2% novih posetilaca iz Zapadne Evrope. Ukupno, među posetiocima koji dolaze izvan Srbije, svaki drugi posetilac se ove godine vratio ponovo na festival, pre svega zahvaljujući gostima iz regiona koji na EXIT redovno dolaze već godinama unazad.

Priče o strancima koji su bili na Exit-u

 

covid 19 kontakt desk

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Share via
Copy link