Srbija Vesti

U Jagodini skup podrške devojkama koje trpe nasilje i uplakane žene

jagodina-protesti
Foto: Nova.rs

U Jagodini je danas održan skup podrške jagodinskim devojčicama u organizaciji Nezavisne ženske grupe. “Niste same”, “Stop trgovini ljudima” i “Nema nedodirljivih”, neke su od poruka koje su mogle da se vide na transparentima okupljenih. Zanimljivo je da je skup ranije preko svog profila na Instagramu podržala glumica Danijela Štajnfeld.

Ovo je prva akcija te vrste u ovom gradu od kad je potpredsednica Stranke slobode i pravde, Marinika Tepić, obavestila javnost da je prvi čovek Jagodine, Dragan Marković Palma, organizovao žurke na kojima su podvođene devojke i maloletnice.

Govoreći o ovoj akciji koja je održana u centru Jagodine, aktivistkinja Aida Ćorović je rekla da su predstavnici nekoliko organizacija došli u ovaj grad kako bi promovisali brojeve telefona na koje mogu da se jave žrtve seksualnog nasilja.

“Skup je bio namenjen ženama i devojkama iz Jagodine koje su trpele nasilje. Želeli smo da pokažemo da postoje organizacije koje mogu da ih zaštite. Da ne moraju da trpe pretnje. Da ne dožive nijedno nasilje i da mogu da se pobune. A poruka sa skup je namenjena svim stanovnicima Jagodine”, istakla je Ćorović za Nova.rs.

Ćorović kaže da je oko petnaestak organizacija, zajedno sa aktivistima, a u organizaciji Nezavisne ženske grupe, došlo u Jagodinu, kako bi ukazali i da ovaj grad nije usamljeni slučaj.

„Ne može jedan kriminalac da vodi grad dvadeset godina. Dve žene su nam prišle kako bi pričale sa nama. Iako nisu imale primere nasilja u svom okruženju, niti su čule, jedna od njih se čak rasplakala kada smo joj ispričali kakva saznanja imamo o tome šta se sve dešavalo u Jagodini. Čak i da nam nije niko prošao od građana kako bi sa nama pričao, mislim da je reakcija bilo. I svi će čuti o ovom skupu. Podelili smo sav materijal koji smo doneli“, rekla je Aida Ćorović.

Na pitanje portala Nova.rs šta očekuje da tužilaštvo uradi u slučaju Palma, kaže da je mišljenja da ta institucija neće mnogo uraditi.

„Ali, ako izvršimo pritisak, onda možda i bude efekta. Jedan od koraka je i obraćanje evropskim sudovima. Jer, očito je da se se u Srbiji ne poštuju prava i zakoni“, objašnjava ova aktivistkinja.

Policija i Više tužilaštvo u Kraljevu ni posle mesec dana nisu pokrenuli istragu protiv Dragana Markovića, kom se pripisuje podvođenje i zlostravljanje maloletnica, iako je dosad saslušano više od 20 osoba koje su u tome imali saznanja. Svi navodi još uvek su u fazi provere, dok za to vreme Marković svakodnevno šalje preteće poruke kako vlasti, tako i svedocima i potencijalnim žrtvama, koje niko ni ne pokušava da zaštiti.

 

Danijela Štajnfeld poziva na protest u Jagodini: Zajedno ćemo polomiti štit koji štiti nasilnike

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


generic vignette (DESK luftika.rs)
166 Shares
166 Shares
Share via
Copy link