Magazin Putovanja

Od 1. januara prijave za turističke vaučere, ko sve ima pravo i kako se prijaviti?

srbija-tara

Građani Srbije od 1. januara mogu da se prijave za novih 100.000 turističkih vaučera u vrednosti od pet hiljada dinara, koje bi trebalo da iskoriste do 20. novembra sledeće godine.

Mogu da biraju jedan od 1.200 smeštajnih objekata širom Srbije koji su u sistemu vaučera, navodi RTS.

– Svake godine imamo sve veći broj prijavljenih ugostitelja. Da bi učestvovali u realizaciji šeme raspodele vaučera, moraju da budu prijavljeni na informacioni centralni sistem e-Turista. To je uslov koji između ostalog, suzbija i sivu ekonomiju u našoj zemlji – kaže za RTS Jelena Milenković Orlić, pomoćnica ministarke trgovine i turizma.

Kako se prijaviti

Pravo na vaučere imaju svi penzioneri i studenti, kao i zaposleni sa primanjima nižim od 70.000 dinara. Izdaju se za najmanje pet noćenja.

Od dokumenata je potrebno imati potvrdu rezervacije u željenom objektu: za najstarije sugrađane poslednji penzioni ček, za zaposlene potvrdu o zaposlenju i primanjima nižim od 70.000 dinara, dok studenti prilažu uverenje fakulteta za tekuću godinu.

Zahtevi se predaju lično i to isključivo na šalterima pošta.

– Drugog januara imamo 34 pošte, trećeg 54, a od četvrtog januara radimo punim kapacitetom: u 1.300 pošta širom Srbije, građani će moći da dođu da se evidentiraju za subvencionisani smeštaj – objašnjava Bojana Nikolić iz Pošte Srbije.

Vlasnicima hotela, motela i etno-domaćinstava vaučeri su veoma važni: kažu da su im popunili objekte i produžili sezonu.

– Preko četvrtine naših gostiju koristi vaučere. Pitanje je da li bi i došli u Atomsku banju Gornja Trepča da nisu imali pomoć od pet hiljada dinara. Nekome to mnogo znači, pogotovu u privatnom smeštaju, gde on sa tih pet hiljada pokrije troškove smeštaja, a ostale novce može da potroši u rehabilitaciju – ističe Nenad Mladenović iz Atomske banje Gornja Trepča.

Magična Srbija: TOP 10 mesta koja izgledaju kao da su iz bajke

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link