Magazin

TUGA: Zlostavljani preplašeni dečak prosi u centru grada

U samom centru Novog Sada, na uglu Zmaj Jovine i Dunavske ulice, prosi zlostavljani dvanaestogodišnji dečak koji u očima krije tugu i strah. Stotine ljudi je izašlo u poslepodnevnu nedeljnu šetnju i prolaze. Svi prolaze pored dečaka koji prosi baš na ovom uglu. Jer šta je tu čudno? Dete prosi. Da to je slika koja se viđa u svakom gradu, svakoga dana. Njegova priča je jednako strašna kao i priča svakog deteta ulice. Fotografije i apel za pomoć dečaku poslala je jedna naša čitateljka koja je prišla dečaku, ali kako kaže nije na vreme shvatila da je trebalo da pozove policiju pre nego što pokuša sama da mu pomogne.

– Drugarica i ja smo mu prišle jer smo videle da dete ima rane, od udaraca i od gašenja cigareta na tom, možda dvanaestogodišnjem licu sa plavim, tužnim i preplašenim očima. Zapitkivale smo ga, davao je šture i nejasne odgovore. Prvo nam kaže da je siroče i da je pao. Na klupi, desetak metara od njega, tad sam primetila da sedi ”šef” koji ga, sa rukama u džepu, sve vreme posmatra. Na kraju nam je dete priznalo da je dobio batine, zato što nije doneo dovoljno novca juče. Žao nam je što nismo pozvale policiju jer je samo par sekundi nakon toga, onaj zlostavljač ustao polako, pa se sve bržim koracima udaljio prema Kosovskoj ulici, okrećući se i gledajući dete oštrim pogledima. Dete je brzo, nespretno sakupljalo te gvozdenjake što je isprosio. Upitan da li mora da ide za tim čovekom, samo je klimnuo glavom i potrčao za njim. Očigledno je da nema izbora, da nema slobodu da potraži pomoć, da pati, da je preplašen – kaže naša čitateljka.

zlostavljani decak prosi

 

Ukoliko primetite ovog dečaka, pozovite policiju tako da ni dečak niti njegova muška pratnja ne primete.

– Molim vas, nemojte ponoviti našu grešku. Učinimo nešto za ovu sirotu decu koja se izrabljuju – navodi vidno potrešena čitateljka portala Luftika.

Zloupotreba ili zlostavljanje deteta obuhvataju sve oblike fizičkog i/ili emocionalnog zlostavljanja, seksualnu zloupotrebu, zanemarivanje ili nemaran postupak, kao i komercijalnu ili drugu eksploataciju, što dovodi do stvarnog ili potencijalnog narušavanja zdravlja deteta, njegovog preživljavanja, razvoja ili dostojanstva u okviru odnosa koji uključuje odgovornost, poverenje ili moć. (WHO, 1999) Odredbom člana 39. KONVENCIJE UJEDINJENIH NACIJA O PRAVIMA DETETA određena je OBAVEZA DRŽAVE da obezbedi mere podrške za fizički i psihički oporavak deteta – žrtve nasilja i njegovu socijalnu reintegraciju. S obzirom na to, da je sprečavanje zlostavljanja i zanemarivanja i zaštita deteta složen proces, neophodno je uspostavljanje dobre saradnje između stručnjaka iz svih oblasti koji rade sa decom (zdravstvo, obrazovanje, socijalna zaštita, policija, pravosuđe i dr.).

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

  • ZAR NE BI BILO PAMETNIJE DA STE PRVO POMOGLI DECAKU PA TEK ONDA OBJAVILI OVU FOTOGRAFIJU MOZDA STE GA OVAKO GURNULE U JOS GORU SITUACIJU DA LI CE GA NEKO JOS UOPSTE VIDETI

OGLAS

PARTNERI SAJTA


829 Shares
829 Shares
Share via
Copy link