Magazin Novi Sad

Trivun Ivković bejzbol palicom ‘upravljao’ sremskomitrovačkim zatvorom

trivun-ivkovic
Printscreen

Vest da je u subotu uhapšen Trivun Ivković bivši upravnik KPZ Sremska Mitrovica zbog sumnje da je posredovao u trgovini lažnim diplomama, izazvala je lavinu komentara na društvenim mrežama „njegovih bivših stanara“, ali i običnih građana, koji su se osvrnuli na njegovo „gazdovanje“ KPZ Sremska Mitrovica, dok je bio na njenom čelu.

Za jedne Trivun Ivković je kontroverzni upravnik koji je u „svom“ zatvoru uspostavio sistem kao u logoru, dok je za druge strogi upravnik koji je držao do discipline. Ipak, mišljenja o njemu su podeljena, a uskoro bi, ako se optužbe za posredovanje u trgovini diplomama potvrde, mogao naći iza rešetaka, i to ni manje ni više nego u zatvoru u kome je gotovo deceniju bio upravnik – KPZ Sremska Mitrovica.

Komentari koji su se pojavili na društvenim mrežama, govori o kakvoj kontroverznoj ličnosti je reč. Zašto su njegove „metode“ u zatvoru bile loše, čini se da je objasnio jedan od čitalaca portala Nova.rs.

– Opšte je poznato da u svakoj državi postoji sudstvo i zakoni po kojima se osuđuju oni koji čine krivična dela, pa ih onda šalju u zatvore na izdržavanje kazni. A u zatvorima postoje pravila koja su određena zakonom o krivičnom postupku. A po tom zakonu nije dozvoljeno batinanje i zlostavljanje osuđenih, a naročito nisu dozvoljena sistematska batinanja, za doručak, ručak i večeru, a ni ubistva osuđenih.

To su teška krivična dela i za njih se po zakonu odgovara. Bez obzira da li su žrtve tog sadizma osuđena lica. Jer ta osuđena lica nisu osuđena na sakaćenje, teške telesne povrede i smrt, nego na izdržavanje zatvorske kazne. Da je trebalo da im se to radi, onda bi im sud dosudio takve kazne, ali nije, jer to nije po našim zakonima – osvrnuo se jedan od komentatora na metode koje je Ivković u KPZ Sremska Mitrovica sprovodio.

Jedna od komentatorki rekla je da je bila u KPZ Sremska Mitrovica za vreme dok je Ivković bio na čelu te ustanove.

– Često sam odlazila u KPD za vreme vladavine Trive. Klasika bahaćenja Miloševićevih i Mirinih perjanica. Ništa više od proseka. U domu sve štrikalo, kao u vojsci. Naravno, kada ste na takvom mestu doživite raznorazne situacije, rado prepričavam anegdote i tako opet vezano za posao. Nađem se u društvu par čuvara, očajni su. Kažu da masovno napuštaju dom. Zatvorenici ih zlostavljaju, a po pravilnicima i zakonu koje im je donela demokratija pod uticajem nevladinih organizacija, zatvorenici imaju veća prava od čuvara. Koliko god im Triva bio diktator sada bi ga napravili od blata samo da se vrati. Naprosto naša mentalna svest nije dorasla nekom civilizaciskom nivou koji nam namećete. Niste dorasli ni vi drugovi demokrate jer ste je zloupotrebili – jedan je od komentara.

Trivun Ivković, bivši policajac, probio se kao prvoborac takozvane antibirokratske u narodu poznatije kao „jogurt revolucije“ u leto i jesen 1988. kada je smenjeno tadašnje vojvođansko rukovodstvo a postavljeni ljudi bliski Slobodanu Miloševiću.

Kao nagradu za svoj prvoborački straž Trivun je dobio rukovodeće mesto u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici. Zvanično, to mesto se zove upravnik, ali se Trivun više ponašao kao komandant, kako se ta pozicija zvala u nekim drugim sistemima, ili feudalni velmoža, gospodar života i smrti. Zatvorenici su ga često optuživali da je naređivao njihovo nemilosrdno prebijanje za najmanji prestup ili grešku. Slobina verzija upravnika zatvora Karađoza iz Andrićeve „Prokleta avlija“.

Iako gledano sa strane mesto upravnika zatvora ne izgleda previše primamljivo, jer on ima posla sa nekim od najgorih i najsurovijih pojedinaca u društvu, ustanova u Sremskoj Mitrovici se razlikovala od sličnih u Srbiji jer je to bio i zatvor za strance. Mnoštvo nacionalnosti, različtih religija i kultura, a među njima i Turci koji su stizali sa graničnog prelaza „Gradina“, gde su hapšeni zbog šverca velikih količina heroina preko takozvane Balkanske rute droge. Bilo je nekih glasina da su neki od tih krijumčara, kada ostave kao kauciju po nekoliko desetina hiiljada tadašnjih nemačkih maraka, odlazili na vikend sa koga se nisu vraćali.

Trivuna nije bilo u javnosti duže od deset godina, ali je poslednjih meseci počeo ponovo da se pojavljuje po televizijama i da daje izjave novinama. Iako priče robijaša treba uzimati sa rezervom, jer je poznato da će se oni uvek žaliti, čini se da priče o Mitrovici u vreme Trivuna Ivkovića nisu uvek preterane.

On je otvoreno pričao kako je izlazio na kraj i sa najtvrđim zatvorenicima, kaKo im je „lomio volju“, ali čini se da je lomio i neke druge, mnogo opipljivije, delove tela. Telesno kažnjavanje ne postoji u srpskom zakonu odavno, ali se u Sremskoj Mitrovici primenjivalo i sam Trivun Ivković je po nekim televizijima pričao kako je organizovao tuču dve zavađene grupe zatvorenika, nekih Beograđana i nekih Crnogoraca, dok su on i čuvari gledali, poput gladijatorskih igara.

U Novom Sadu uhapšeno 17 osoba, među njima i bivši upravnik KPZ Sremska Mitrovica

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

520 Shares
520 Shares
Share via
Copy link