savka subotic
Dogadjaji Tribine

Tribina posvećena znamenitoj Novosađanki Savki Subotić

Tribina pod nazivom „Savka Subotić, heroina emancipacije žene u srpskom građanstvu Vojvodine 19. i 20. stoleća“ održava se u četvrtak 16. juna u 17 sati u klubu „Tribina mladih“. Autori i predavači su Ljiljana Dragosavljević Savin i Srđan Graovac.

U srpskim sredinama Habzburške monarhije i to u uslovima nacionalne i građanske emancipacije etnosa, prvi i najvažniji glas o potrebi afirmacije uloge žene u životu zajednice, podigla je Savka Subotić, zbog čega je i stekla opravdani epitet herione emancipacije žene u srpskom društvu. Poput Klote, Savka je izvezla prvu i najvažniju nit na tkanini novog odnosa društva prema ženi, kao subjektu istog. Pored činjenice da je u proteklih vek i po često bilo govora o Savki, naročito u pogledu prikaza njene umetničke delatnosti, sociopolitički i karakterni profil ove poznate „Novosatkinje“ ostao je u priličnoj meri nepotpun, što će autori na predstojećoj tribini, makar i delimično, pokušati da otklone.

Posetite koncerte u Novom Sadu

 

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

U ovom polju je oglasni blok koji može izgledati napadno i ružno. Ako uzrokuje loše iskustvo, izvinte zbog toga. Privremenog je karaktera Skrolujte ispod za još tekstova. 
loading...

Share Follow Tweet Share Share