izlozba-galerija
Izvor: SZPB

Prateći programu izložbe Miroslav Kraljević i sledbenici u Spomen-zbirci tokom tekuće nedelje je sledeći.

Četvrtak

Povodom obeležavanja 120 godina od rođenja slikara Save Šumanovića, dr Jasna Jovanov će održati predavanje u četvrtak, 21. januara u19h posvećeno umetniku koji je ostavio neizbrisiv trag kako u srpskom, tako i u hrvatskom modernom slikarstvu. Na postavci Miroslav Kraljević i sledbenici Sava Šumanović je posle Kraljevića najzastupljeniji umetnik sa osam eksponata, među kojima je i Skulptor u ateljeu (1921), ključno delo za recepciju kubističkih uticaja u celokupnom jugoslovenskom slikarstvu toga vremena. Tumačenje Šumanovićevih dela koja su nastajala na relaciji Zagreb–Pariz–Zagreb krajem druge i početkom treće decenije 20. veka biće upotpunjeno i predstavljanjem srodnih dela istog autora u Galeriji Matice srpske.

Petak

Profesor Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu i direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta Rođen u Međumurju, Josip Slavenski je ceo stvaralački vek proveo u Beogradu i spada u red najoriginalnijih kompozitora sa naših prostora. Bogat opus koji je ostavio za sobom uključuje sve muzičke žanrove, izuzev opere i baleta. Inspirisan folklorom sopstvenog rodnog tla, ali i elementima različitih muzičkih tradicija sveta, Slavenski je uspeo da intervencijama na planu tonalnosti i interpretativne tehnike zakorači iz sveta poznog romantizma u nov, uzbudljivi prostor ekspresionističke muzike. Predavanje o njemu održaće se u petak, 22. januara u 17h, a predavanje će držati dr Ira Prodanov Krajišnik

Subota

Vladimir Dimovski, profesor istorije umetnosti u Školi za dizajn „Bogdan Šuput“ održaće u subotu, 23. januara u 17h tematsko tumačenje izložbe o vezama između srpskog i hrvatskog slikarstva, koristeći komparativni pristup u sagledavanju umetničkih tokova na jugoslovenskim prostorima između dva svetska rata.

Izvor: SZPB

Lajkujte stranicu Luftika i prvi pročitajte nove tekstove ↴

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here