Svet

2 trans biciklistkinje oduvale ostale takmičarke u trci, mlada majka završila treća (FOTO)

Trans Biciklistkinje
Foto: outkick.com

Biciklistička trka u Engleskoj postala je predmet rasprave i brojnih komentara na društvenim mrežama kada su dve trans biciklistkinje odnele ubedljivu pobedu nad ostalim koleginicama i osvojile prvo i drugo mesto.

Ove dve biciklistkinje su se ranije takmičile kao muškarci i prosto su pregazile ostale takmičarke, a kritičari su osudili ovu inkluzivnu biciklističku trku, jer smatraju da je takmičenje bilo nefer. Mlada majka je osvojila treće mesto.

Trans Biciklistkinje
Foto: outkick.com

Dve trans žene ostavile majku na trećem mestu

Zlatna medalja na „ThunderCrit“ trci, održanoj na velodromu Herne Hill u jugoistočnom Londonu pripalo je Emili Bridžis.

Ovoj trans biciklistkinji zabranjeno je učešće na ženskoj trci u martu i ona se takmičila u muškim disciplinama samo mesec dana ranije.

Emili Bridžes nekad
Foto: skysports.com, Emili Bridžis nekad

Na drugom mestu je bila Lili Čant koja je, uprkos tome što se identifikuje kao žena, i dalje označena kao muškarac u zvaničnoj evidenciji.

Biološka žena sa najboljim učinkom na turniru, Džo Smit iz Kenta, osvojila je bronzu i slavila sa svojim rivalkama pozirajući na pobedničkom postolju sa svojom mladom ćerkom.

Fotografija se ubrzo proširila društvenim mrežama, izazivajući bes kod sportistkinja i aktivistkinja.

„Dva muškarca se ljube slaveći krađu 1. i 2. mesta u ženskoj trci… Žena se brine o svom detetu dok stoji na podijumu za treće mesto, na kojem se našla zbog muške prevare. Fotografija savršeno oslikava priču o rodnoj ideologiji. Muškarci na prvom, a žene i potrebe dece na poslednjem mestu“ napisala je Aja na Tviteru.

„Muški pubertet obezbeđuje nenadoknadivu prednost“

Britanska biciklistička federacija (British Cycling), upravno telo koje je nedavno bilo umešano u kontroverzu oko trans takmičara, saopštila je da nije bilo uključena u organizaciju događaja.

Šeron Dejvis, koja je osvojila srebrnu medalju u plivanju na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. godine, i ranije je govorila o trans sportistima, izjavivši da je „veoma razočarana“ vestima o trci.

– Ako budemo dozvolili ljudima koji su prošli muški pubertet da se takmiče u kategorijama koja su namenjena ženama, neizbežno je da će ti ljudi nadmašiti njihove rezultate izjavila je Fiona MekAnena, direktorka sportskih kampanja u organizaciji „Fair Play For Women“.

– Sport se zasniva na vašem telu, a imamo žensku kategoriju u većini sportova, jer muški pubertet obezbeđuje prednost, koja je doživotna. Ta činjenica se ne sme zanemariti – kaže Fiona.

Pokušaj da se osmisli inkluzivni događaj

U pokušaju da osmisle „inkluzivni“ događaj, organizatori „ThunderCrit-a“ kreirali su dve nove nebinarne trke pod nazivom „grom“ i „munja“.

„Kategorija ‘gromova’ je namenjena cis-muškarcima, nebinarnim ljudima čiji fizički učinak najviše odgovara cis-muškarcima, trans muškarcima i ženama čiji fizički učinak najviše odgovara cis-muškarcima. Kategorija ‘munje’ je za cis-žene, nebinarne ljude čiji se fizički učinak podudara sa cis-ženama i trans muškarcima i ženama čiji je fizički učinak najbliži cis-ženama“, piše na sajtu ove organizacije.

Da bi neupućeni bolje razumeli, nebinarnost, nazvana još i dženderkvir, podrazumeva rodne identitete koji nisu isključivo muški ili ženski, tj. nalaze se izvan binarnosti i cisnormativnosti. Ovakve osobe u svom rodnom izražavanju mogu ispoljavati kombinaciju muževnosti i ženstvenosti, ili nijednu od njih.

Cisrodnost, ili skraćeno cis, opisuje osobu koja se još uvek identifikuje po rodu koji im je dodeljen po rođenju.

Bridžis i Čant su se takmičili u trci „munja“, uprkos tome što je Bridžis Britanska federacija u martu zabranila da se takmiči protiv petostruke olimpijske šampionke Dejm Laure Keni, nakon što su međunarodna sportska tela utvrdila da ona za tu trku ne može biti kvalifikovana.

Laura Keni
Foto: skysports.com, Dejm Laura Keni

Federacija trenutno preispituje svoju politiku o transrodnim osobama u biciklističkim takmičenjima.

Izvor: Daily Mail

Transvestit iz Beograda osuđen na 13 godina zbog ubistva mladića, policiji se požalio da su ga „rebnuli“

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

31 Shares
Share via
Copy link