Dogadjaji Pozorište

“Tramvaj zvani želja” premijerno u Fabrici

Premijera predstave “Tramvaj zvani želja” u okviru “Nedelje pozorišta” odigraće se u sredu 27. aprila u 20 sati u Fabrici. Predstava je nastala u koprodukciji SKC Novi Sad i KC Vrbas, a ulaznice se mogu kupiti u Mungosu za 500 dinara.

Režiju potpisuje Stefan Vukić, a igraju Sunčica Milanović, Marko Vasiljević, Bojana Milanović, Ivan Ninčić, Dimitrije Aranđelović, Mia Simonović, Stefan Vukić, Ema Stojanović i Aljoša Đidić.

– Ovo je komad koji govori o tome šta je čovek u stanju da podnese, ili ne primeti zarad prezervacije muško – ženskog odnosa koji se zasniva na seksualnoj želji, kao i zarad poboljšanja egzistencijalnih uslova. Bitna tema koja se nameće uovom komadu je nerazumevanje ili nemar društva u odnosu na ozbiljnost psihičkih problema ili psihičke osetljivosti jedne osobe. Publika će moći da svedoči velikoj nepravdi koja je naneta jednoj ženi, čak i od njene rođene sestre, saosećajući se sa njom i preispitujući svoje postupke. Na kraju otvara se i tema netolerancije društva na različitost bilo koje vrste – kaže reditelj Stefan Vukić.

Kako objašnjava, okupila grupa mladih ljudi, motivisana temama i dramskim kvalitetom teksta, da sa velikim žarom radi na njemu. Prvo su to bile probe po stanovima i improvizovanim mestima. Entuzijazam i upornost su proširili tim predstave i doveli do prepoznavanja i podrške institucija, što je projekat podiglo na profesionalni nivo i obezbedilo bolje uslove za rad.

– Predstava Tramvaj zvani želja je moje debitantsko ostvarenje u ulozi reditelja, tako da je postojao prvobitni strah, kako ću se kao glumac nositi sa novom dodeljenom ulogom i odgovornošću. Sada kada smo pri samom kraju procesa, verujem da se snalazim i siguran sam da tome doprinosi idejna srodnost i bliskost stvaralačkog tim, odnosno činjenica da je potekao iz iste škole. Verujemo da je pozorište moćan i autentičan metod slanja poruke i preuzimanja odgovornosti za stvaranje boljeg društva. Kao mladi autori spremni smo da delujemo i prihvatimo privilegiju i odgovornost koju scena pruža – objašnjava reditelj.

Više o naučnom skupu posvećenom Nadeždi Petrović saznajte ovde.

 

OGLAS

PARTNERI SAJTA


Share via
Copy link