Kolumne Vesti

Tragikomedija u režiji Gorana Vesića: Beograd se kandidovao za zelenu prestonicu Evrope

Među 16 gradova u konkurenciji za Zelenu prestonicu Evrope 2023. godine nalazi se i Beograd koji je poslao svoju kandidaturu. Grad u kojem se dečiji park pretvara u parking za potrebe investitora, kojem prete sečom pola Košutnjaka, u čije se dve reke ispušta sva kanalizacija zbog čega jezivo smrdi, u većem delu grada, tokom sušnog perioda, koji betonira sve što se zazeleni prirodnim sjajem nema stida da se kandiduje za jednu ovakvu nagradu?!

kališ drvo
Foto: kaleidoskop-media.com
kališ drvo 2
Foto: kaleidoskop-media.com

Prelepo drvo, višedecenijsko staro stablo Kelreuterije posečeno je na platou Kalemegdana bez duše odlukom gradskih čelnika. Preživelo je svetske ratove, ali ne i Vesić Gorana, zamenika i Kurte i Murte, koji nije odrastao u Beogradu i nema emotivni odnos rođenog Beograđanina koji gaji uspomene na neki drugačiji Beograd. Ljudi koji forsiraju beton platformu i staklene skalamerije, sada žele titulu boraca za ekologiju.

Tu je i Makiško vodoizvorište koje se planira za, pogađajte, betoniranje zarad stambeno-poslovnog kompleksa, a ne treba zaboraviti ni divlje deponije koje tinjaju bez kontrole i rešenja.

Đilas je onomad sekao platane i to je jedna od stavki koju mu nikada neću zaboraviti, te se i on “proslavio” svojom beton platformom.

Beograd je grad u kojem nam se svakodnevno apeluje da zatvaramo prozore, izbegavamo fizičku aktivnost na otvorenom zbog enormnog zagađenja, koji je često prvi na svetu po ovom tragičnom parametru, a koji sada želi titulu Zelene prestonice Evrope?!

Ovo je više od apsurda. Mi živimo tuđe podjebavanje i iživljavanje. Doduše, najluđe bi zapravo bilo da nam cenjena jEvropa dodeli tu nagradu. Onda bi svi ovi hvalospevi o ovdašnjem režimu dobili na dodatnom značenju. Ordenje, titule, plakete, medalje, prvaci sveta, kosmosa i svemira u svemu, ekonomski tigrovi i polutigrovi, ma nema gde nismo najbolji.

Ako postoji razum, odbor za dodeljivanje nagrade za Zelenu prestonicu Evrope će javno osuditi ljude koji su u ime Beograda podneli kandidaturu.

Nama dolaze izbori, a vi sedite spokojni i omogućite Vesiću i kamarili da divljaju po našem gradu kako im se digne plajvaz. Izrazite mišljenje i podignite glas za zdravlje budućih generacija.

Beograd je Dan čistog vazduha obeležio kao pobednik u kategoriji najzagađeniji vazduh

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


88 Shares
Share via
Copy link