Putovanja Srbija

Šumadijski gradić postaje raj za hedoniste i već za 13.000€ možete imati svoje parče

srpska toskana
Foto: Printscreen/Vinarija Aleksandrović

Na tek nešto više od 70 kilometara od Beograda nalazi se svojevrsna oaza za odmor i uživanje, ali i veliki potencijal za poljoprivredni biznis. Šumadijski gradić Topola s pravom je poneo epitet ‘srpska Toskana’, a okolna sela postaju sve unosnija za voćarstvo i vinogradarstvo.

Ukras Topole je svakako i Oplenac, zadužbina kralja Petra I Karađorđevića, ispod kojeg se pružaju nestvarni, suncem okupani vinogradi kada je letnja sezona. Tu je i istoimeni hotel, koji u sezoni poseti na hiljade turista iz Srbije, ali i stranaca.

Serija “Aleksandar od Jugoslavije” dodatno je popularizovala ovaj gradić, a jedna od najvelelpnijih gradskih ulica dobila je nadimak ‘Dedinje Topole’.

Samo u selu Lipovac nalazi se čak deset vinarija, a pogodna klima, veliki broj sunčanih dana i specifična ruža vetrova grožđu daju posebnu slatkoću, pa nije iznenađujuće da najkvalitetnija srpska vina potiču upravo iz tog kraja.

Šaren raspon cena i sve veće interesovanje

Interesovanje za nekretninama oko Topole sve je veće, a najveći broj svežih zaljubljenika u Šumadiju dolazi iz Vojvodine. Jedan od presudnih faktora ovog trenda je i činjenica da se cene kuća u kraju kreću već od 13.000 evra.

U aktuelnim oglasima trenutno možemo naići na jednu takvu nekretninu, smeštenu u selu Natalinci, koja ima 50-ak kvadrata. Po istoj ceni se prodaje i, kako se navodi, “seosko domaćinstvo”, koje zauzima 70 kvadrata.

Raspon cena je veliki: od 25.000 evra do 70.000 ili 80.000 evra.

Zbog blizine, ne samo Beograda, već i Mladenovca i Aranđelovca, pa i Kragujevca, Topola je sve konkurentnija i atraktivnija. Tu je i planina Rudnik, podno koje se nalazi veliki broj sela i porodičnih kuća. Na tranzitnom putu ka Kragujevcu prodaje se kuća od 150 kvadrata za svega 25.000 evra.

Bazeni, vikendice i planinski turizam

Šumadija se poslednjih godina prilično razvija: oko Topole su dobro povezani gradovi, popularne planine (ne treba zaboraviti Bukulju), ali i turistička ponuda. Recimo, selo Natalinci udaljeno je oko 14 km od sela Ovsište, u kojem se nalaze predivan kompleks “Sunčani breg”.

Zatim, nadomak srpske Toskane su i bazeni Vile Aleksandar, bazeni Baikal. Kada biraju lokaciju gde će kupiti vikendicu, ljudi sve uzimaju u obzir. Ako već nemate svoj bazen u dvorištu, zašto ne biste posetili neki obližnji javni bazen ili spa centar. Za ljubitelje vina, treba pomenuti da je vinski turizam veoma razvijen.

Izvor: Telegraf Biznis

U dubini šume u Srbiji, jedno stablo hrasta krije bajkovitu, minijaturnu tajnu

14 Shares
Share via
Copy link