Magazin Srbija

Toplicom pliva đubre, nadležne ne zanima, građani sami čiste reku i priobalje

toplica-most
Foto: Boban Stojković/Zaštitimo reku Toplicu

Udruženje građana “Zaštitimo reku Toplicu”, kako mediji izveštavaju, upozoravalo je nadležne opštinske službe u Prokuplju da je smeće koje pluta rekom Toplicom, jednom od najzagađenijih reka u Srbiji, velika opasnost, kao i da nabujala reka potkopava most. Na reakcije inspekcija nisu naišli, pa su krenuli u akciju da reku sami očiste, a pozvali su i svoje sugrađane da im se pridruže.

Akcija je počela juče, održava se etapno, i naredna dva dana. Iz udruženja na svojoj Fejsbuk stranici saopštavaju:

“Obaveštavamo članove da ćemo najavljenu akciju čišćenja reke Toplice realizovati, uz novčanu pomoć naših članova, ljubitelja i prijatelja udruženja Zaštitimo reku Toplicu. Potrudićemo se da očistimo rečno korito (betonski most-carina), priobalje (teniski tereni kod bazena i dalje prema grčkom mlinu), i urediti stazu koja vodi ka Epigeniji.”

Juče su se građani okupili kod betonskog mosta na carini i krenuli sa čišćenjem svega onog što je reka pri velikom vodostaju donela, a zarobilo se kod mosta i time pokazali kako se može, kad se hoće.
Sutra kreću sa čišćenjem duž reke, sakupljanjem smeća u džakove, a služba koja se bavi komunalnom delatnošću i sakupljanjem smeća, će sve to uredno pokupiti i odvesti na deponiju, a trećeg dana se uređuje staza koja vodi ka Epigeniji i postaviti putokaze.
Iz Udruženja pozivaju sugrađane, članove, prijatelje udruženja, ljubitelje prirode, entuzijaste, sve one koji bi dali svoj mali doprinos da izaberu dan i pridruže se ovoj akciji koja je od javnog interesa.

Uz to, Udruženje građana „Zaštitimo reku Toplicu“ je gradskoj vlasti podnelo peticiju s 2.687 potpisa građana koji traže postavljanje kontejnera za smeće na periferiji grada i po okolnim selima.

Pravi Srbin očistio korito Toplice, a za pravi patriotizam nagrađen je kaznama

OGLAS

PARTNERI SAJTA


168 Shares
168 Shares
Share via
Copy link