Magazin

TOP 12 SOBNIH I VRTNIH BILJAKA-UBICA: sigurno bar jednu gajite u svom domu

Bilo da rastu u kući ili vrtu, njihova lepota pravi je melem za oči i dušu. Ali pripazite, mnoge sobne i baštenske lepotice, među njima i neke koje se vrlo često gaje kod nas, sadrže otrove koji mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Fikus

fikus
Ukoliko bilo koji deo biljke, a naročito sok fikusa, dospe u organizam, može uzrokovati probleme s disanjem, pa je neophodno odmah isprati grlo običnom vodom i potražiti pomoć lekara. Dodirivanje listova izaziva iritaciju, svrab i peckanje kože. Sve ovo odnosi se i na najpopularniju biljku iz ove porodice – fikusa benjamina.

Filodendron

filodendron

Sok iz njegovih listova i stabljike iritira kožu, a ako se unese u organizam može izazvati otok grla, otežano disanje i stomačne probleme – bolove, grčeve i dijareju.

Difenbahija

Difenbahija

Ako dospe u usnu duplju, čak i mali deo lista izaziva žestok bol i žarenje, dok dodirivanje (obično prilikom brisanja listova) može uzrokovati jako crvenilo i svrab. Sok je najopasniji: u kontaktu s očima izaziva teško oštećenje vida, na ostalim delovima tela uzrokuje “opekotine”, a u slučaju se unese u organizam, dolazi do oticanja jezika i otežanog disanja.

Kroton

Kroton

U  slučaju da u organizam dospe veća količina soka iz listova krotona, dolazi do ozbiljnijeg trovanja čiji su simptomi mučnina, povraćanje i proliv, a dodir s tom tečnošću može izazvati jako crvenilo i iritaciju kože.

Klivija

Klivija
Ova biljka sadrži alkaloid likorin koji izaziva grčeve u stomaku i povraćanje, a ukoliko se unese veća količina, može uzrokovati čak i paralizu.

Anturijum

Anturijum

Ako sok ove biljke dođe u kontakt s kožom i sluzokožom, može izazvati vrlo jake opekotine neretko praćene plikovima. Stoga je veoma opasno ako se unese u organizam, gde izaziva isti problem ali s mnogo težim posledicama jer dolazi i do otoka sluznice koji blokira disanje.

Narcis

NarcisMirisni žuti i beli cvetovi jednog od najpopularnijih vesnika proleća kriju nezgodnu tajnu – lukovica iz koje izrastaju vrlo je otrovna, pa ukoliko samo mali deo dospe u organizam, dolazi do probavnih smetnji – povraćanja, grčeva i proliva, dok veća količina uzrokuje glavobolju, slabost, srčane smetnje, čak i smrt.

Hortenzija

Hortenzija
Otrovni su svi delovi biljke, a naročito prelepi cvet, čije latice, kada dospeju u sistem za varenje, izazivaju mučninu i povraćanje, nakon čega se javljaju pojačano znojenje, smetnje u kardiovaskularnom sistemu, napadi slični epilepsiji, u težim slučajevima koma i smrt.

Oleander

Oleander
Listovi (mada ni cvetovi ne zaostaju mnogo) najpoznatije “Bordžije” među biljkama, sadrže snažne toksine koji dovode do teških poremećaja srčanog ritma i krvne cirkulacije. Prvi znaci trovanja su mučnina, glavobolja, povraćanje, ubrzan rad srca, a ukoliko se brzo ne preduzmu odgovarajuće mere, može doći i do fatalnog ishoda.

Bršljan

Bršljan

I listovi, i cvetovi, i bobičasti plodovi omiljene puzavice sadrže toksine koji, ukoliko se neki od tih delova biljke unese u organizam, uzrokuju mučninu, povraćanje, proliv, vrtoglavicu, grčeve, u težim slučajevima i komu.

Rododendron

Rododendron

Jedan od nadekorativnijih grmova na svetu otrovan je od korena do vrha – opasno ja čak konzumirati i med koji pčele prave od nektara iz njegovih atraktivnih cvetova. Glavni simptomi trovanja su bol u stomaku, otežano disanje, paraliza i koma koja može dovesti čak i do smrti.

Đurđevak

Đurđevak

Neodoljivi majski cvetak izuzetno je toksičan i ukoliko se bilo koji njegov deo unese u organizam može izazvati ozbiljno trovanje čiji su simptomi bolovi i grčevi u stomaku, mučnina, povraćanje i proliv. U težim slučajevima javlja se opasna srčana aritmija koja zahteva hitnu interevenciju lekara.

12 biljaka koje donose sreću i uspeh

Angelina Čakširan

Novinarka, reporterka koja za 40 godina karijere uvek stiže tamo gde drugi nisu ni pomišljali da može da stigne. I uvek donese najluđe priče, sa jednakom energijom i zanosom. Više puta nagrađivana. Doživotno rokenrol!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

24 Shares
Share via
Copy link