Putovanja Top 10 Vojvodina

Top 10 dvoraca u Vojvodini

Vladičanski dvor, Novi Sad

vladicanski_dvor
Izvor: wikipedia.org

Dvor vladike bačkog je sagrađen 1901. godine na mestu gde je bio stari koji je srušen u bombardovanju 1849. godine. Izgrađen je po projektu Vladimira Nikolića pored Saborne pravoslavne crkve „Svetog Đorđa“, i predstavlja Nikolićevo remek-delo.

Dvor je izgrađen kao eklektična mešavina srpsko – vizantijskog i romantičarskog stila. Ovaj reprezentativni dvor se nalazi na jednoj od centralnih pozicija, na uglu Zmaj Jovine i Dunavske ulice. U dvoru se nalazi i dvorska kapela koja je služila za bogosluženja i ruskoj emigraciji do Drugog Svetskog rata. Ikonostas u dvorskoj kapeli je oslikao slikar A. Avenev, a zidove velike trepezarije na spratu je Vladimir Predojević.

Dvor je 2007. godine obnovljen i nalazi se u perfektnom stanju. Dvor je evidentirano kulturno dobro.

Aleksandra Aleksić

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • A Vilu na Paliću ste slučajno ubacili iako joj ovde nije mesto 🙂
    joj neko čita previše glupavih marketinških saveta 😉

  • U svakom slucaju vredi spomenuti i dvorac Kastel u Ecki, nadomak Zrenjanina, kao i Zrenjaninsku Gradsku kucu.

  • U Hajdučici se nalazi dvorac porodice Dunđerski tj. njihove ćerke Olge.Dvorac je okružen prelepim parkom.U parku su snimane scene iz filma :;Santa Marija Dela Salute; reditelja Z.Šotre

  • Vila Stankovic nije otvorena za posetioce,mislim j***m im mater Komunisticku,ko o tome odlucuje,ko placa odrzavanje i po cijem se kriterijumu i kome dozvoljava da tu odsedne ???????
    Odrzavanje se placa iz Budzeta kojeg pune gradjani Vojvodine i Srbije,oni koji su zabranili pristup javnosti su izabrali gradjani Vojvodine,znaci nije to privatno vlasnistvo,nego je javno dobro i nikakav predsednik ili neko iz vrhuske ne moze da zabrani samo tako da se ne moze obilaziti ovaj spomenik kulture.Gradjani Vojvodine,ne biraju vas predsednici,VI BIRATE NJIH i ako vam ne sluze treba da ih zamenite.

OGLAS

2.9K Shares
2.9K Shares
Share via
Copy link