Putovanja Top 10 Vojvodina

Top 10 dvoraca u Vojvodini

Dvorac Stratimirovića/Dunđerskih, Kulpin

mali_dvorac_kulpin
panoramio.com

Ovo je kompleks od dva dvorca, koja su prvobitno sagrađena za porodicu Stratimirović, koji su bili vlasnici oko 120 godina. Jedno kratko vreme, imanje je od Stratimirovića, otkupio Matej Semzo od Kamjonike, ali posle par godina, imanje je prodao Lazaru Dunđerskom, koji je kao i njegov sin Đorđe znatno doprineo razvoju i modernizaciji poljoprivrede u Kulpinu.

Manji dvorac je izgrađen krajem 18. veka, a veći je izgrađen polovinom 19. veka. Manji dvorac je prizemna zgrada simetrične fasade, prozori i ulazna kapija su ukrašeni rešetkama i elementima od kovanog gvožđa. Veliki dvorac je dobio današnji izgled početkom 20. veka, kada je došao u vlasništvo Lazara Dunđerskog. Prema projektu arhitekte Momčila Tapavice, obnova i rekonstrukcija urađena je 1912. godine. Veliki dvorac je prizemna zgrada izuzetno skladnih proporcija sa karakterističnom pristupnom rampom u kojoj je smešten glavni ulaz. Sa dvorišne strane se nalazi visoki parter sa polukružnom terasom. Glavnom fasadom dominira klasicistički portik sa stepeništem, pristupnim rampama i četiri para jonskih stubova koji nose arhitrav i timpanon. Porodica Dunđerski je zadržala posed sve do Zakona o nacionalizaciji 1945. godine. U velikom dvorcu se danas nalazi poljoprivredni Muzej, u kome se nalazi i nešto rodoslova porodica Stratimirović i Dunđerski.

Danas je  mali dvorac pretvoren u mesnu kancelariju i kancelarije kulpinskih udruženja građana. Park oko dvoraca, kao i zgrada velikog dvorca su veoma dobro očuvani, dok je mali u lošem stanju. Oba dvorca su spomenici kulture od velikog značaja, a veliki je otvoren za posetioce.

Aleksandra Aleksić

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • A Vilu na Paliću ste slučajno ubacili iako joj ovde nije mesto 🙂
    joj neko čita previše glupavih marketinških saveta 😉

  • U svakom slucaju vredi spomenuti i dvorac Kastel u Ecki, nadomak Zrenjanina, kao i Zrenjaninsku Gradsku kucu.

  • U Hajdučici se nalazi dvorac porodice Dunđerski tj. njihove ćerke Olge.Dvorac je okružen prelepim parkom.U parku su snimane scene iz filma :;Santa Marija Dela Salute; reditelja Z.Šotre

  • Vila Stankovic nije otvorena za posetioce,mislim j***m im mater Komunisticku,ko o tome odlucuje,ko placa odrzavanje i po cijem se kriterijumu i kome dozvoljava da tu odsedne ???????
    Odrzavanje se placa iz Budzeta kojeg pune gradjani Vojvodine i Srbije,oni koji su zabranili pristup javnosti su izabrali gradjani Vojvodine,znaci nije to privatno vlasnistvo,nego je javno dobro i nikakav predsednik ili neko iz vrhuske ne moze da zabrani samo tako da se ne moze obilaziti ovaj spomenik kulture.Gradjani Vojvodine,ne biraju vas predsednici,VI BIRATE NJIH i ako vam ne sluze treba da ih zamenite.

OGLAS

2.9K Shares
2.9K Shares
Share via
Copy link