Putovanja Top 10 Znamenitosti

Top 10 dvoraca u Vojvodini

Dvorac Kaja Pala, Bačka Topola

dvorac_kaja_pala
turistickiklub.com

Ovaj dvorac nalazi se u centru Bačke Topole,a sagrađen je 1806. godine za barona Kraj Pala, kao zgrada namenjena za stanovanje njegove porodice. Dvorac je pravougaone osnove, a na zadnjoj strani se nalazi manji aneks sa sporednim ulazom. Na prednjoj fasadi je naglašen srednji rizalit u malterskoj plastici, sa terasom i ogradom od kovanog gvožđa, karakterističnom za ovaj period. Takođe, na prednjoj fasadi se uviđa pravilan ritam prozorskih osa i veliki ulazni portal sa lučnim otvorom koji je naglašen kamenim dovratnikom.

Na imanju Krajovih je izgrađena i katolička Katedrala, najviša u jugoistočnoj Evropi, a druga po visini u Evropi. U temelje je ugrađeno srce Kraja Pala koji je poginuo u Pešti, koje je iz Pešte doneto u srebrnoj kutiji. Na Katedrali se nalazi i ploča sa posvetom Kraju Palu koji je finasirao izgradnju iste na kojoj se nalazi natpis – Počivaj među svojima.

Dvorac je u dobrom stanju i u njemu se nalazi Galerija i Zavičajni muzej, a zgrada je proglašena za spomenik kulture i obnovljena 1993. godine.

Avatar

Aleksandra Aleksić

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • A Vilu na Paliću ste slučajno ubacili iako joj ovde nije mesto 🙂
    joj neko čita previše glupavih marketinških saveta 😉

  • U svakom slucaju vredi spomenuti i dvorac Kastel u Ecki, nadomak Zrenjanina, kao i Zrenjaninsku Gradsku kucu.

  • U Hajdučici se nalazi dvorac porodice Dunđerski tj. njihove ćerke Olge.Dvorac je okružen prelepim parkom.U parku su snimane scene iz filma :;Santa Marija Dela Salute; reditelja Z.Šotre

  • Vila Stankovic nije otvorena za posetioce,mislim j***m im mater Komunisticku,ko o tome odlucuje,ko placa odrzavanje i po cijem se kriterijumu i kome dozvoljava da tu odsedne ???????
    Odrzavanje se placa iz Budzeta kojeg pune gradjani Vojvodine i Srbije,oni koji su zabranili pristup javnosti su izabrali gradjani Vojvodine,znaci nije to privatno vlasnistvo,nego je javno dobro i nikakav predsednik ili neko iz vrhuske ne moze da zabrani samo tako da se ne moze obilaziti ovaj spomenik kulture.Gradjani Vojvodine,ne biraju vas predsednici,VI BIRATE NJIH i ako vam ne sluze treba da ih zamenite.

PARTNERI SAJTA


2.9K Shares
2.9K Shares
Share via
Copy link