Putovanja Top 10 Vojvodina

Top 10 dvoraca u Vojvodini

Vila Stanković, Čortanovci

vila_stankovic
wikimapia.org

Stara vila Radenka Stankovića, kardiologa, ministrа prosvete za vreme vladavine kralja Aleksandra I i namesnika kralja Petra II, sazidana 1930. godine, atraktivno je delo arhitekte Dragiše Brašovana. Vila je urađena u stilu srpskih srednjovekovnih dvoraca, a smeštena je u čortanovačkoj šumi na imanju koje obuhvata 35 jutara raspoređenih na šest nivoa-terasa.Tokom godina ovaj objekat menjao je vlasnike, a vila je 1972. godine ponovo vraća AP Vojvodini.

Ovo zdanje, nakon konfiskacije posle Drugog svetskog rata, bilo je rezidencija: Aleksandra Rankovića, Slobodana Penezića Krcuna i, naravno, Josipa Broza Tita. U zdanju se nalazi sala za sastanke sa 24 sedišta, dve jednokrevetne sobe, TV-salon, trpezarija sa kuhinjom. Pored zgrade je bazen, tereni za male sportove, dva teniska terena i devet bungalova. Danas ovo zdanje služi za protokolarne prijeme Izvršnog veća Vojvodine, a domaćini koji o njemu brinu trude se da se što bolje očuva.

Pored ovog lepog zdanja, tu je i tzv. Žuta kuća, dalje je pecara, štala i prostorije za osoblje koje je održavalo vilu. U vili je sniman film Soje Jovanović „Silom otac“. Vila nije otvorena za posetioce.

Izvor informacija: dvorci.info

Saznajte koja su najbolja kupališta u Vojvodini

Aleksandra Aleksić

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • A Vilu na Paliću ste slučajno ubacili iako joj ovde nije mesto 🙂
    joj neko čita previše glupavih marketinških saveta 😉

  • U svakom slucaju vredi spomenuti i dvorac Kastel u Ecki, nadomak Zrenjanina, kao i Zrenjaninsku Gradsku kucu.

  • U Hajdučici se nalazi dvorac porodice Dunđerski tj. njihove ćerke Olge.Dvorac je okružen prelepim parkom.U parku su snimane scene iz filma :;Santa Marija Dela Salute; reditelja Z.Šotre

  • Vila Stankovic nije otvorena za posetioce,mislim j***m im mater Komunisticku,ko o tome odlucuje,ko placa odrzavanje i po cijem se kriterijumu i kome dozvoljava da tu odsedne ???????
    Odrzavanje se placa iz Budzeta kojeg pune gradjani Vojvodine i Srbije,oni koji su zabranili pristup javnosti su izabrali gradjani Vojvodine,znaci nije to privatno vlasnistvo,nego je javno dobro i nikakav predsednik ili neko iz vrhuske ne moze da zabrani samo tako da se ne moze obilaziti ovaj spomenik kulture.Gradjani Vojvodine,ne biraju vas predsednici,VI BIRATE NJIH i ako vam ne sluze treba da ih zamenite.

OGLAS

2.9K Shares
2.9K Shares
Share via
Copy link