Magazin

Tompson će poklič “za dom spremni” i dalje moći nesmetano da uzvikuje

tompson

Visoki prekršajni sud u Hrvatskoj doneo je odluku da poklič “Za dom spremni” na početku pesme Marka Perkovića Tompsona “Bojna Čavoglave” nije bio prekršaj protiv javnog reda i mira u dva sporna izvođenja, koja su bila predmet odlučivanja.

Da poklič “Za dom spremni” nije prekršaj odlučila je većina sudija Visokog prekršajnog suda na opštoj sednici, prenela je Hrvatska televizija i N1.

Nakon rasprave, sa četiri glasa “za”, 15 “protiv” i jednim uzdržanim odlučeno je da se “za dom spremni” ne može podvesti pod zakonski opis prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Pravni stav koji su sudije uzele u obzir je obavezujuće za sve sudije tog suda, pa i za tročlano sudsko veće koje je pred kraj prošle godine takođe presudilo da poklič “za dom spremni” na početku Tompsonove pesme nije prekršaj.

Na osnovu te presude, koju je danas podržala velika većina sudija Visokog prekršajnog suda, Tompson će poklič “za dom spremni” i dalje moći nesmetano da uzvikuje na koncertima u Hrvatskoj.

Ova presuda suprotna je nizu pravosnažnih presuda koje je od 2015. do novembra prošle godine doneo Visoki prekršajni sud, u kojima su prekršajno kažnjavani oni koji su javno izvikivali ili isticali taj poklič.

U junu prošle godine Visoki prekršajni sud je novčano kaznio makarskog pevača Marija Rosu za izvikivanje pokliča “za dom spremni” na početku izvođenja pesme “Bojna Čavoglave” na koncertu u Makarskoj.

Ustavni sud je u više odluka zauzeo stav da je reč o pozdravu koji je suprotan osnovnim načelima Ustava Hrvatske.

Maribor zabranio Tompsonov koncert i tu odluku objasnio na 55 strana

Dragana Krstić

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

14 Shares
Share via
Copy link