Magazin

Toma Mona najavio najbrže vozove od 200km/h, brže i od onih od 600km/h što već postoje

toma-mona-vouz

Tri brza voza, koja će švajcarska kompanija Štadler isporučiti Srbiji do kraja godine, biće od februara puštena u upotrebu na pruzi Beograd – Novi Sad.

To je danas najavio ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović dodajući da će građani za vožnju od 30 minuta plaćati oko 1.000 dinara.

“Dva puta dnevno će građani moći da putuju direktno od Beograda do Novog Sada i stignu za 30 minuta i to će koštati oko 1.000 dinara, bez mnogo stajanja. Neki vozovi će se zaustavljati na više stanica i vožnja će biti jeftinija, a trajaće oko 48 do 52 minuta”, rekao je Momirović gostujući na TV Prvoj.

Ministar je rekao da će Štadler isporučiti Srbiji prvi brzi voz do kraja oktobra, a drugi i treći do kraja godine.

“To su najbolji vozovi tog tipa koji postoje u svetu”, naglasio je Momirović.

“Ovo su najsavremeniji brzi vozovi za brzine do 200km/h, odličnih performansi, izuzetnog komfora i bezbednosti. Ukupan kapacitet sedišta je 316, uključujući i mesta za smeštaj osoba sa smanjenom pokretljivošću.”

Momirović je rekao da su mu predstavnici Štadlera, kada je bio u poseti toj kompaniji, rekli da će Srbija postati veliko tržište i da ćemo verovatno morati da kupimo u narednih pet do osam godina više od 100 kompozicija vozova.

“Jedna kompozicija košta oko 25 miliona evra, ali ako to podiže ekonomiju zemlje i vraća novac, onda je relativno da li je to skupo”, naveo je ministar Momirović, prenosi Tanjug.

Priča je, ipak, malo drugačija.

Naime, u svetu već odavno postoje superbrzi vozovi koji razvijaju brzinu veću od 300 kilometara na sat (Eurostar ima vozove brzine od 320 na sat još od 2015. godine), a do 2035. godine Kina bi trebalo da ima 70.000 kilometara šina za superbrze vozove.

Na većini železničkih linija vozovi dostižu brzinu do 350 kilometara na sat. To je promenilo način putovanja od grada do grada, odnosno okončalo je dominaciju avio-prevoza od grada do grada.

Početkom ove godine Kina je predstavila i prototip superbrzog voza čija je projektovana brzina 620km/h. Ovaj voz je duplo brži od Eurostar voza i pri toj brzini bi se od Londona do Pariza stizalo za 47 minuta, ako bi se išlo maksimalnom brzinom, preneo je Dejli mejl.

Kinesko “saobraćajno čudo” je prvo ove vrste u svetu i napravljeno je isključivo u domaćoj režiji, a pravljenje prototipa dugačkog 21 metar je koštalo oko blizu 7,5 miliona evra.

Toma Mona u filmu “Uvuci se muški” kaže da će ga istorija zapamtiti i apsolutno je u pravu

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

1.6K Shares
1.6K Shares
Share via
Copy link