Magazin

Mračna priča o zlostavljanju koja progoni Tolkinovu porodicu preko 45 godina

Najstariji sin legendarnog pisca Hobita i Gospodara prstenova opužen je za zlostavljanje crkvenih dečaka. On je sveštenik, a kao dečak je navodno i sam bio žrtva i to od strane očevih prijatelja akademika, piše britanski Gardijan.

Naime, obožavaoci filma i dela Tolkina, ovih dana će imati priliku da pogledaju film o ljubavi i prijateljstvu koji su ga kasnije inspirisali da napiše priču o Srednjoj zemlji.

Mračna strana priče

Međutim, ono što u filmu neće čuti jeste mračna priča o zlostavljanju koja progoni porodicu Dž. R. R. Tolkina više od 45 godina nakon njegove smrti.

Nezavisna istraga o zlostavljanju dece prošle godine otkrila je da je najstariji sin autora Hobita Džon Tolkin, inače katolički sveštenik, zlostavljao dečake dok je bio na službi u Birmingemu i u Stouku na Trentu.

Sada je otkriveno da je i on sam bio zlostavljan kao dečak, i da ga je u porodičnoj kući napao najmanje jedan od očevih prijatelja sa Oksforda.

Na audio-trakama, koje je snimio jedan onih koji su optužili sveštenika, a koje je preslušao Obzerver, muškarac za kojeg se kaže da je Tolkinov sin govori o svom detinjstvu tokom dvadesetih godina 20. veka.

DŽ. R. R. Tolkin, u to vreme bio je profesor jezika na Oksfordu i član Pembruk koledža, a njegov prijatelj bio je i K. S. Luis, kolega akademik i autor “Letopisa Narnije”. Među studentima je bio i pesnik V. H. Oden.

Vrlo čudni momci

Kada je svešteniku bilo postavljeno pitanje da li je i sam bio zlostavljan kao dete, rekao je:

“Kada sam bio dečak, stalno sam bio u očevom društvu i društvu njegovih kolega. Skoro bez izuzetka, bili su to akademici, i znate, neki od njih su bili vrlo čudni momci… Ljudi bi često ostajali da prespavaju kod nas…Često sam se budio ujutru i pronalazio nekoga u svom krevetu”, rekao je on.

“Češće da nego ne, bilo bi to…pa, ne nameravam da otkrivam imena, samo ću reći da je ta određena osoba koju sam posebno voleo, ne na seksualan način, razumete, ta osoba bi brzo zaspala, sklupčana pored mene kada bih se probudio ujutru. Pa, recimo da su se stvari događale tokom noći. Znao sam to. Ako se probudite bez pidžame, a imali ste je na sebi kada ste otišli na spavanje, zapitali biste se, zar ne?”, dodao je sin čuvenog pisca.

Ovu svojevrsnu ispovest snimio je u junu 1994. godine Kristofer Keri, čovek iz Birmingema koji je istražiteljima rekao da ga je Džon Tolkin seksualno napao dva puta 1956. godine.

Istinu odneo u grob

Prve optužbe izneo je 2001. godine ali je Krunsko tužilaštvo odustalo od optužbe protiv sveštenika zbog njegovog zdravlja. On je preminuo 2003. godine. Keri je pre toga snimio Tolkina, pokušavši da iz njega izvuče priznanje.

Prošle godine je Keri preminuo, ali je snimak koji je napravio tokom razgovora sa Tolkinom uspeo da preda porodici i advokatu. U vansudskom poravnanju Keri je dobio finansijsku nadoknadu od Katoličke crkve.

“Tolkinovo porodično ime i njegov status u katoličkoj zajednici verovatno su mu dali još više moći i on ju je u potpunosti iskoristio”, naveo je advokat oštećenog.

Porodica Tolkin nije se oglašavala.

Srpski lovci na pedofile otkrivaju najmračnije tajne našeg društva

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

20 Shares
Share via
Copy link