Lifestyle

Točak nasilja: Da li se pronalazite u 2 ili više delova? (FOTO)

Točak nasilja nije neki test pokupljen sa „zabavnih“ portala. To je jedna od priznatih teorija o dinamici nasilnih veza.

Nasilnici koriste kombinaciju taktika kontrole i zlostavljanja koje izuzetno otežavaju ženi bežanje od nasilja.

Takođe je važno razumeti da se žene koje su doživele nasilje od strane intimnog partnera, i pokušavaju da izađu iz te veze kako bi sebi i svojoj deci obezbedile bezbednost, paradoksalno suočavaju sa povećanim rizikom od ponavljanja pa i eskaliranja nasilja.

Žene ne uspevaju da napuste nasilne veze i zbog osećaja sramote i krivice, nedostatka bezbednog smeštaja, ili verovanja da je razvod loš za decu.

tocak-nasilja

 

Jednostavno je: Ukoliko imate dva ili više delova ‘osvojenih’ na ovom točku, u nasilnoj ste vezi ili braku.

Točak nasilja vizualno pokazuje manifestaticije nasilja nad ženama. U osnovi svakog nasilja je uspostavljanje moći i kontrole nad žrtvom (centralni krug).

To se, pored različitih vrsta nasilja (predstavljenim u spoljašnjem krugu), postiže i taktikama opisanim unutar kruga. Nasilnik na taj način uspostavlja kontrolu i demonstrira moć nad žrtvom.

Činjenica: Nasilje se ne svodi na “gubljenje” kontrole – naprotiv, reč je o “sticanju” kontrole putem upotrebe pretnji, zastrašivanja i sile, kao što je demonstrirano u Točku nasilja.

Nasilje u vezi nije normalno, a žrtve nasilja mogu biti i muškarci, mada je rodno zasnovano nasilje češće nad ženama.

Žene u Srbiji ostaju bez posla, a diskriminacija i nasilje cvetaju

Tamara Gočmanac

Mnogo glasno šapuće. Ego-tripuje, nasmeje, rasplače. Voli kišu i sneg. I životinje. Redovno je ispuštali na glavu kad je bila mala, pa je, zahvaljujući tome, postala mnogo lepa, pametna i bloger.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


11 Shares
Share via
Copy link