Srbija Vesti

Tiodorović pred sastanak Kriznog štaba: Za nenošenje maski kazna 50.000 dinara

Medicinski deo Kriznog štaba održaće danas sastanak na kojem će raspravljati o efektima prethodnih mera i o predlogu za sutrašnju sednicu celokupnog tela kako i na koji način suzbiti dalje širenje virusa. Epidemiolozi se zalažu za produžavanje mera na još minimum nedelju dana, a to je potvrdio svojom izjavom dr Branislav Tiodorović.

– Moraćemo sigurno da produžimo mere i u onoj sledećoj nedelji – rekao je nedavno Tiodorović.

On se zalaže za postupanje po Krivičnom zakoniku prema onima koji ne nose maske i ne poštuju propisane mere jer na taj način, kako kaže, ugrožavaju zdravlje drugih ljudi.

– Da se ja pitam, kazna za nenošenje maski u zatvorenom prostoru bila bi 50.000 dinara. Pa da vidimo ko bi s takvim kaznama kršio mere – predložio je dr Tiodorović.

Poslednjih nedelju dana zatvoreni su svi ugostiteljski objekti, tržni centri, butici, bioskopi, muzeji, galerije, kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, kladionice, kockarnice, dečije igraonice, teretane, vežbaonice, fitnes centri, bazeni, baloni za sport.

Zatvaranja se nisu odnosila na prodavnice prehrambene robe i super markete, trafike, pijace, prodavnice stočne hrane, pet šopove, benzinske pumpe.

Rad je takođe bio dozvoljen šalterima državne uprave, poštama, bankama, osiguravajuća društvima i menjačnicama, preduzećima i fabrikama, kao i ostalim objektima u kojima se ne zahtevaju dugotrajno zadržavanje potrošača.

Promene u radnom vremenu nisu imale ni apoteke, ordinacije, laboratorije, stomatološke i veterinarske ordinacije, veterinarske apoteke, piše Telegraf.

Ekonomski deo Kriznog štaba predlaže kompromis sa medicinskim delom, odnosno smatra da treba omogućiti rad zanatlijama, frizerima, stovarištima na otvorenom, kao i da se može dozvoliti šalterska prodaja hrane i pića ugostiteljima.

Sinoć je u Beogradu, kao i u drugim gradovima Evrope, održan protest protiv mera koje propisuju nadležni u tim državama, a jasno je poručeno da se nikakvo zatvaranje više neće dozvoliti od strane građana.

Mere distance, nošenja zaštitnih maski juče evidentno niko nije poštovao, a čak se zaigralo i kolo kod spomenika Stefanu Nemanji.

Narodu je očigledno prekipelo nakon godinu dana haosa, a neodgovorne vlasti svojim postupanjem su gurnuli društvo ka gnevu i sumnji u dobre namere Kriznog štaba. Politički interesi imaju primat u odnosu na javno dobro, a to se nije promenilo ni u pandemijsko doba.

Jučerašnji protest samo je pokazao da je sistem potpuno pukao, a da li će lekari u skafanderima koji se godinu dana bore na prvoj liniji izdržati još neko vreme veliko je pitanje, jer i oni su samo ljudi.

Tiodorović: Predložili smo da ove mere traju do 29. marta

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

196 Shares
196 Shares
Share via
Copy link