Vesti

Ovako je tehnologija uspela da uđe u fudbal

fudbal

Ako postoji jedna stvar koja se može reći sa sigurnošću, to je da živimo u potpuno tehnološkom vremenu. U poslednjih 15 godina, život u slobodno vreme, posao, komunikacija i sport, uključujući fudbal, su se potpuno promenili.

Tehnologija je imala višu ili manju važnost u svakom sportu u zavisnosti od prirode, potencijala i karakteristike tog sporta.

Neosporivo je da uzbuđenje i ljubav za predivan sport zvani fudbal ujedinjuju obožavaoce širom sveta. Isto tako možemo reći da tehnologija može izazvati probleme i prepirke u sportu koji je već pun strastvenih navijača decenijama unazad.

Tehnologija je potpuno revolucionizovala način na koji se fudbal doživljava i igra. Danas znamo skoro sve šta se dešava na terenu. Neki od načina na koji tehnologija poboljšava fudbal su:

  • Čini fudbal sigurnijim
  • Poboljšava kvalitet igre
  • Sprečava povrede igrača

Klađenje na fudbal je uvek bilo popularno među kockarima. Ali, tehnologija je pomogla da se to razvije još dalje. Danas, sportsko klađenje na fudbal je sveprisutno, a moguće je čak igrati na raznoraznim onlajn kazino sajtovima igrice sa temom fudbala.

Što se tiče neke dalje budućnosti, očekuje se da će do 2050. godine tehnologija potpuno preobraziti ovaj izuzetno popularan sport. Priča se da ćemo za tri decenije možda čak i videti inovacije poput “aktivne kože” – tehnologije koja omogućava računarima da povežu nervni sistem igrača. Kul, zar ne?

Tehnologija gol-linija

U današnjem vremenu, gde je ulog ogroman i gde je međunarodna reputacija na liniji, uvođenje tehnologije poput gol-linije se pokazalo od izuzetnog značaja. Generalno, gol-linija određuje da li je lopta prešla gol ili nije.

Tehnologija je toliko uznapredovala da danas na fudbalskim utakmicama u deliću sekunde se ove informacije prenose na poseban sat koji nosi sudija, šta obezbeđuje trenutni odgovor i sprečava duge pauze ili druge smetnje.

Ova tehnologija je bila zvanično odobrena od strane odbora međunarodne fudbalske asocijacije u julu 2012. godine, a dan danas se koristi u vrhunskim evropskim domaćim ligama, kao i na velikim međunarodnim takmičenjima.

Ova tehnologija radi tako što nekoliko kamera detektuje loptu i koristi softver za procenu njene lokacije, a kablovi oko gola i ispod zemlje stupaju u interakciju sa tehnologijom unutar lopte kako bi se pomoću magnetnih polja tačno utvrdilo da li je cela lopta prešla gol-liniju.

Instant “repriza”

Instant repriza je još jedna tehnologija koja pomaže sudijama da donose odluke o tačnosti presuda u igri. Ova tehnologija se prvi put pojavila 1986. godine, ali zbog slabe efikasnosti nije nastavila da se koristi sve do 1999. godine.

Kao što već znate, sport je uvek bio nepravedan. A, u poslednjih nekoliko godina, instant repriza se gleda i na pozitivan i na negativan način. S jedne strane, instant repriza smanjuje verovatnoću da će se doneti pogrešna odluka o sportskom događaju, dok sa druge strane fanovi smatraju da instant repriza oduzima celokupno iskustvo događaja.

Virtualna tehnologija i hologrami

Ako može jedna stvar da se kaže sa sigurnošću to je da je virtualna stvarnost jedna od najaktuelnijih reči poslednjih par godina, a sportska industrija je verovatno mesto gde se ova tehnologija koristi na najagresivniji i najefikasniji način.

Činjenica je da sve veći broj profesionalnih sportskih timova uključuje virtuelnu realnost u svoje programe obuke, a oglašivači se trude da kapitalizuju na komercijalne mogućnosti koje stvara sveobuhvatno iskustvo obožavalaca.

Dobiti ovo jedinstveno iskustvo je zapravo veoma jednostavno. Sve što treba da uradite je da nosite virtuelne naočare i možete biti bilo gde gde želite. Za kraj, gledanje fudbalskih utakmica u virtuelnoj realnosti će samo postati sve više rasprostranjeno kako tehnologija napreduje. A, u bliskoj budućnosti, gledanje igre pomoću hologramske tehnologije više neće biti izuzetak.

Koliko se u Srbiji koristimo pametnim tehnologijama?

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

Share via
Copy link