Internacionalni Restorani Novi Sad

Tatarski biftek u restoranu Golf Gentlemen: Delikates bez premca!

Ovaj specijalitet dobio je ime po Tatarima, ratničkom plemenu koje je u 14. stoleću zajedno s Mongolima krenulo u pohod na Evropu. Praktično ne silazeći s konja, na kojima su često spavali i uzimali hranu, ispod sedla su držali sirovu govedinu koju su nakon što bi “odležala” nekoliko dana, sekli i jeli ne zaustavljajući se.

golf-restoran-novi-sad
Foto: Marko Subotin

Pedesetih godina prošlog veka, tatarski biftek postao je veliki hit prvo u američkim, potom i u evropskim restoranima, a vrsni gastronomi oplemenili su meso mnoštvom začina – senfom, kaparima, biberom, tucanom crvenom paprikom, peršunom, belim i crnim lukom, vuster sosom, jajetom…

biftek-golf-gentlemen
Biftek u restoranu Golf Gentlemen / A. Milutinović

Tatarski biftek danas važi za vrhunski delikates i obavezan je deo menija u restoranima koji drže do renomea, što se svakako može reći za novosadski GOLF GENTLEMEN, gde se ovaj specijalitet priprema s posebnom pažnjom i u gradu jednostavno nema konkurenciju! Goveđe meso se potapa u ulje, a potom sedam dana “sazreva”u specijalnoj komori na oko 2°C, da bi se neposredno pre posluživanja sitno iseckalo i oplemenilo začinima.

zakuska-restoran-golf-novi-sad
Zakuska / Marko Subotin

Tatar biftek se servira s tostom i puterom, po želji i s nekim dobrim pićem, recimo, vrhunskim crnim vinom. Sasvim dovoljno za carski osećaj!

Više o novosadskim restoranima

 

Aleksandar Ivanišević

Reporter lutalica iz XX veka. Konfliktna ličnost.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

16 Shares
Share via
Copy link