Magazin Lifestyle Putovanja

Tajanstvene i prelepe srpske pećine

Resavska (Divljakovačka) pećina 

Resavska pećina se nalazi u istočnoj Srbiji, na 20 kilometara od Despotovca. Ubraja se u najveće i najlepše pećine u Srbiji, a duga je 4,5 km.

Za pećinu su znali samo čobani koji su se sklanjali od nevremena sa stadima ovaca. Jedan od čobana je otkriva 1962. godine sa svilajnačkim planinarima. Detaljno su je ispitali novosadski speleolozi, na čelu sa dr. Jovanom Petrovićem. Radovi na uređenju pećine su trajali 10 godina. Pećina je zvanično otvorena za posetioce 22. aprila 1972. godine. Predstavlja jednu od najstarije ispitanih pećina, stara je oko 80 miliona godina. Pećina je istražena do 2850 metara, a deo za turistički obilazak je dug 800 metara.

resavska-pecina
http://www.medias.rs/

Temperatura je konstantna i iznosi 7 °C, dok vlažnost vazduha varira od 80-100%. U gornjoj galeriji obilaze se četiri dvorane. Resavska pećina ima status zaštićenog spomenika prirode, uključujući i neposrednu okolinu površine 11 hektara.

Nakit koji se nalazi u pećini procenjuje se na 45 miliona godina. Unutrašnjost pećine je bogata brojnim i raznovrsnim dvoranama, kanalima, galerijama, stubovima, stalaktitima, stalagmitima, draperijama i okamenjenim vodopadima. Zbog bogatstva i raznobojnosti nakita Resavsku pećinu zovu još i Resavska lepotica.

Više o tome zašto nikada ne treba posetiti Novi Sad

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

About the author

Avatar

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

Add Comment

Click here to post a comment