Magazin Srbija

Svi seks skandali SPC: Orgije, silovanja, pedofilija, droga… i NIKO nije sankcionisan

Poslednji slučaj silovanja u SPC, u kom je studentkinja Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta optužila prodekana te ustanove Vladimira Vukašinovića da ju je seksualno napastvovao, uzburkala je javnost.

Sumnje o tome da SPC, a ni država, nema volju ni želju da se obračuna sa seksulanim predatorima i pedofilima među sveštenstvom podgrejala je i poslednja patrijarhova izjava o slučaju “Prodekan i silovanje”.

Nereakcija patrijarha SPC Irineja, koji je rečima da je “načuo neke stvari, proveravao, ali da nije mogao da dobije dovoljno potvrda za optužbe zbog silovanja”, čime je, takoreći, zaokružio stvar što se toga tiče, i nije toliko iznenađujuća ukoliko uzmemo u obzir pređašnje slučajeve seks afera unutar Srpske pravoslavne crkve, piše portal Nova.rs.

Vasilije Kačavenda i pedofilija

Srpska javnost još uvek se živo seća slučaja vladike Vasilija Kačavende, koji je optužen za pedofiliju i podvođenje maloletnih dečaka, a za koji niko dosad nije odgovorao. Slučajnost ili ne, ali Kačavenda je podneo ostavku zbog bolesti i to baš u trenutku kada je u javnosti isplivao snimak na kome je on intiman sa jednim mladićem.

Naime, 2013. godine u javnosti su procurela četiri audio-snimka razgovora između jednog mladića i sveštenika, koji je, navodno, za vladiku Vasilija Kačavendu podvodio dečake. U nekoliko telefonskih razgovora, sveštenik je ubeđivao mladića da se vidi s vladikom i ugovarao susret u jednom hotelu. Na poslednjem snimku čuje se i Kačavenda, koji kaže da mu je drago što je mladiću bilo “ekstra”. Ipak, vladika je tvrdio da mu je gej afera nameštena.

Kačavenda
Foto: Novosti.rs

Ni dve godine kasnije, skandali nisu zaobišli Kačavendu.

Đakon Bojan Jovanović, odnosno otac Serafim, prilikom gostovanja u emisiji “Život priča” otkrio je da su u dvoru Kačavende pravljene razne žurke i pijanke, kao i da je gledao kako su igumani podvodili mladiće. Jovanović je tada tvdio i da je video prebijanje onih koji su pričali da je vladika pedofil i homoseksualac.

– Dovođeni su dečaci bez roditelja, iz siromašnih porodica, i nijedan nije smeo biti stariji od 11 godina – govorio je Jovanović.

Ovo nije bila jedinstvena optužba na račun Kačavende.

Ostaće upamćem i slučaj dečaka Milića Blaženovića, koji se, prema tvrdnjama Jovanovića, ubio, jer više nije mogao da trpi seksualno zlostavljanje od strane vladike. Ipak, i pored brojnih višegodišnjih optužbi, crkveni velikodnostojnik nikada nije krivično odgovarao za pomenute navode, a Sinod SPC ga je penzionisao 2013. godine iz, kako je tada navedeno, “zdravstvenih razloga”.

Pahomije i zastareli predmeti

Za razliku od Kačavende, vladika vranjski Pahomije Gačić optužen je 2002. godine za seksualno zlostavljanje četvorice maloletnika.

Dečaci su optužili Pahomija za seksualno zlostavljanje u periodu od 1999. do 2002. u službenim prostorijama Eparhije vranjske, a krivične prijave protiv visokog crkvenog starešine podneli su 31. decembra 2002. godine.

Pahomije episkop vranjski
Foto: Oliver Bunić/RAS Srbija

Trojica dečaka tada su imala manje od 14 godina, a jedan je bio stariji. U krivičnoj prijavi i svojim ispovestima 8. januara 2003. godine, kada se saznalo za ovaj skandal, mladići su naveli da ih je vladika pipkao, mazio, terao ih da se “druže”, što su oni odlučno odbili.

Ipak, posle višegodišnjeg postupka, 2006., Pahomije je oslobođen zbog zastare predmeta.

Desetak godina kasnije, marta 2013. godine, vladika Pahomije susreo se sa novim optužbama. Naime, tada je Osnovno javno tužilaštvo u Vranju protiv njega pokrenulo istražni postupak zbog novih optužbi za seksualno zlostavljanje, a za koje ga je optužio magacioner u Eparhiji Nemanja S. (31).

Napastvovanje se desilo 2003. godine, a mladić je tada ispričao da je o svemu ovome ćutao devet godina iz straha.

I pored brojnih optužbi i ovaj slučaj prošao je identično kao i prethodni, bez ikakvih sankcija. Tako je godinu dana kasnije tužilaštvo utvrdilo da u ovom slučaju nema razloga za pokretanje krivičnog postupka, a Pahomije je ostao na poziciji episkopa vranjskog.

Starešina Ilarion – zamalo osuđen

Širu srpsku javnost svojevremeno je uzburkao i slučaj nekadašnjeg starešine manastira Hopovo, Ilariona, svetovno Jovana Mišića, koji je 2001. godine uhapšen zbog sumnje da je u Sremskim Karlovcima izvršio nedozvoljene polne radnje nad maloletnim dečacima.

Ilarion Hopovo
Foto: Građanski list

Starešina je najpre osuđen na 10, a potom i na 12 meseci zatvora, ali je Vrhovni sud poništio tu presudu, a predmet je, u međuvremenu, kao i većina drugih, zastareo.

Sveštenik iz Rume u samo “neodličnom činu”

Pre dve godine Sprsku pravoslavnu crkvu potresao je još jedan skandal.

Naime, krajem 2018. godine uhapšen je rumski sveštenik Goran T., nakon što su se u javnosti pojavile pornografske fotografije njega i ženske osobe, koja mu nije supruga.

Ipak, u slučaju ovog sveštenika u pitanju je bilo “samo” nedolično ponašanje.

Dilovanje droge u mantijama

Osim seks-afera, proteklih godina Srpsku pravoslavnu crkvu potresali su i drugi skandali.

Tako je sveštenik Milan Jordović uhapšen početkom 2018. zbog dilovanja skanka. Sa njim je tada “pao” i Zoran Marinković (43), veroučitelj i tranvestit, koji je u trenutku hapšenja bio obučen u žensku odeću. Nedugo nakon ovog slučaja, uhapšen je i jerej Stefan Mitrović (26) iz Kruševca, inače sveštenik crkve u Velikoj Drenovi kod Trstenika, kod koga je policija pronašla 52 grama kanabisa i 55 grama amfetamina.

Filaret – Materijalno je važno

Filaretu, tada episkop eparhije mileševske, u oktobru 1999. potpredsednik tadašnje vlade Vojislav Šešelj poklonio je džip pajero, na šta je vladika uzvratio specijalnom zvonjavom u Mileševi, koja je predviđena za dolazak samog patrijarha.

Ovo je samo jedna od ilustracija nejgovog života i ljubavi prema materijalnim stvarima, pisao je Blic. Šešelja je odlikovao Ordenom Belog anđela.

episkop Filaret
Foto: sandžačke.rs

Poznat je i po slikama na kojima ispred tenka u rukama drži mitraljez, a govorilo se i o krađi pomoći izbegilicama tokom devedesetih. Pokazivao je na televiziji i lobanju koja je navodno pripadala djevojčici koju su ubili muslimani u Bosni, piše Banja Luka In.

Blizak je Pahomiju i Kačavendi. I u ovom slučaju ima još i gore: o njemu postoje navodi da je od Eparhije mileševske napravio stecište pedofila i alkoholičara. Rezrešen je dužnosti 2015. godine.

Georgije Đokić – jahte i slika sa dečacima

Georgije Đokić , kanadski je episkop, koji je 2015. godine razrešen uprave na Kanadskom eparhijom i penzionisan. Malverzacije s firmom koja pravicrkvene sveće, pronevera novca, hapšenje – opet se čine nedostatni u odnosu sa drugim stvarima koje se vezuju za Đokića.

Georgije Đokić
Foto: Wikipedia

Tako se lice nekadašnjeg episkopa Georgija kanadskog svojevremeno našlo na skoro svakoj banderi u centru Beograda: prestonica je bila oblepljena plakatima na kojima se vidi kako se vladika “veseli” sa nekoliko žena. Bili su istaknuti i oni na kojima bez mantije pozira sa dva dečaka.

Postao je poznat u Kanadi po tome što se pobio sa bivšom monahinjom koja ga je oputužila da je bludnik i razvratnik, preneo je Blic.

Georgije je optuživan da besomučno troši crkveni novac da jahtom plovi do Kube, kao i da je naklonjen ženama i kafanama.

Izvori: Nova.rs (Tanja Milovanović i Vojislav Milovančević) / Blic

Uznemirujuća priča studentkinje Bogoslovije o stvarnom paklu koji je proživljavala

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

840 Shares
840 Shares
Share via
Copy link