Nacionalna kuhinja Restorani Novi Sad

Sveža jagnjetina sa ražnja svakog dana u Zlatiborskom prozorčetu

Poznati novosadski restoran Zlatiborsko prozorče odnedavno ima svežu jagnjetinu sa ražnja na jelovniku. Sveži jaganjci svako jutro stižu u ovaj restoran, gde ih dalje priprema Milenko Petrović, majstor za ovakve rabote.

– Uvek ujutro dobijemo sveže jagnje. Već po redu, najpre ga usolim i stavim na ražanj. Oko devet sati stavljam na vatru i oko jedan, kada je vreme ručka, jagnje je pečeno.

restoran-zlatiborsko-prozor
Zlatiborsko prozorče / Foto: Marko Subotin

Vatra ne sme da bude jaka, onda jagnjeće pečenje izgori. Nekoliko stvari je ključno za dobru jagnjetinu sa ražnja. Meso mora biti sveže, lagana vatrica, dobra pećnica i ćumur. Ako se radi sa pažnjom, onda mora biti dobro.

Majstor Milenko od začina koristi samo so. Kaže, to je jedini izvorni recept. Kada stavi jagnje na vatru, i meso nakon pola sata ispusti tečnost, onda ga premazuje uljem. Važan detalj u njegovoj majstoriji je i metalna folija, kojom su u početku jagnjeća rebra obmotana kako ne bi izgorela.

majstor-za-jagnjetinu
Foto: Marko Subotin

Majstor Milenko, ipak, nema odgovor na jedno pitanje: koji je najbolji deo pečenog jagnjeta?

– Neko voli plećku, drugi rebra, treći but. A neko voli glavu ili bubrežnjak. Mi smo tu da udovoljimo i poslužimo. Uz to služimo krompir koji je preliven pretopom od jagnjećeg pečenja.

jagnje-sa-raznja
Foto: Marko Subotin

Jagnjetina je ovde lepo ispečena, hrskava a ipak sočna, i neverovatno je ukusna. Svakog dana od jedan popodne u Zlatiborskom prozorčetu, ispod tribina stadiona Karađorđe.

OVDE je još jedan sjajan specijalitet iz Prozorčeta

Luftika Promo

Ovo je promotivni tekst stvoren u laboratoriji redakcije portala Luftika. Ako želite da vaš brend bude ovako predstavljen, kontaktirajte nas na marketing[@]luftika.rs.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
67 Shares
Share via
Copy link