Balkan Magazin

Riječki sveštenik odbio da krsti dete LGBT para, kaže da mu je savest čista

Kristijan Zeba Fejsbuk
Foto: Facebook / Kristijan Zeba

Pred sveštenika Kristijana Zebu iz Rijeke, koji je već 16 godina u službi Katoličke crkve, nedavno je postavljen, po njemu, bogohulan zahtev – da krsti dete istopolnog para dobijeno veštačkom oplodnjom.

Sveštenik sa riječkih Srdoča odbio je da krsti dete lezbijskog para, jer je, kako kaže, taj čin u suprotnosti sa onim što uči crkva, javlja N1 televizija.

Nije hteo da krsti dete jer je par „već u grehu“

Na pitanje kako zna da ga neće odgajati u duhu katoličke vere odgovara: „Zato što su oni već u grehu, njih dvoje je u grehu jer žive u suprotnosti s učenjem Katoličke crkve, a sami dobro znamo da je učenje Katoličke crkve da brak čine isključivo muškarac i žena, sve drugo je neprihvatljivo.“

– Moja je savest potpuno čista i mislim da je to po meni jedino ispravno – rekao je Zeba.

Riječka nadbiskupija još nije reagovala. Iz Kancelarije koadjutora za N1 su kratko odgovorili da nadbiskup nije upoznat s ovim predmetom.

Sveštenik je o svemu upitao pastvu na Fejsbuku, upozorivši da nema vređanja. Neki su stali na Zebinu stranu.

– Evo jedno pitanje svim mojim ovde prijateljima, kako se tu zovemo! A vas molim, podelite ovu objavu vašim prijateljima da čujemo što više mišljenja.

Dobijem upit. Ovo je slučaj ovde u Rijeci. Dve žene su se venčale i veštačkom oplodnjom dobiju dete. Žele da se dete krsti.

Koji bi bio odgovor na ovo pitanje u duhu sinodalne Crkve? Pišite i recite svoje mišljenje, ali molim bez vređanja i ružnih reči. Hvala na pomoći… – napisao je sveštenik na Fejsbuku, a prenosi Telegraf.

„Krštenje je dar, što znači da treba biti nezaslužen“

Teolog Zoran Grozdanov u mnogočemu se ne slaže sa Zebom. Crkva ipak nije skup pravila isključivo za moralno podobne ljude.

– U teološkom smislu mislim da tu dolazi do moralističke zbrke koja je jako prisutna u hrišćanstvu poslednjih godina, pogotovo u Hrvatskoj. Naime, krštenje kao sakrament je dar, a da bi dar bio dar, mora biti nezaslužen, to znači da ne zavisi od predispozicija onoga koji ga prima pa ni njegovih roditelja.

Jer Crkva bi trebalo da uključuje, Crkva bi trebalo da funkcioniše na milosti, a ne na tome da li ljudi žive ispravne ili neispravne živote – rekao je Zoran Grozdanov.

„Pitanje je da li je za dete uopšte dobro da se krsti u Katoličkoj crkvi“

N1 je pitao i LGBT teologe šta bi Crkva trebalo da uradi u ovakvim slučajevima.

– Ja nisam sigurna uopšte da li je za to dete dobro da se krsti u Katoličkoj crkvi, ako ću biti radikalna, onda ću to reći. Zbog toga što katoličko učenje u ovom trenutku u velikoj meri ne prihvata pripadnike i pripadnice LGBT zajednice i toksično je za njih – rekla je Greta Grakalić Rački, queer i feministička teološkinja.

Međutim, uvek postoji i druga strana medalje.

– Najkraće rečeno, postoji queer teologija. Postoji u Rijeci, evo, divno udruženje „Neprocenjiva“ koja pruža podršku LGBT vernicima. Postoji sveštenstvo i kler koji će vam pružiti podršku, to je neminovno – kazala je Greta Grakalić Rački.

Zamenica gradonačelnika Rijeke: Crkva treba da izlazi u susret svakoj osobi

Grad Rijeka svake godine okači LGBT zastavu na svoj balkon. Za njih nema tu mnogo dilema.

– Meni je iskreno žao što je velečasni odbio da krsti dete, zaista smatram da Crkva treba da izlazi u susret svakoj osobi i da ne može odgovor biti agresija i nasilje koje zaista smatramo da je učinjeno i prema samom detetu i prema roditeljima – rekla je Sandra Krpan, zamenica gradonačelnika Rijeke.

I citira poruku nadbiskupa Mate Uzinića upravo LGBT zajednici.

– Kako govori naš nadbiskup, Isus Hrist, Crkva treba da ide u susret svakoj osobi – rekla je Krpan.

Uzinić je, podsetimo, ne tako davno, na dan borbe protiv homofobije, zamolio oprost od homoseksualnih osoba ako se osećaju odbačeno.

Izvor: Telegraf, N1

1. saopštenje nove Vlade Srbije: Ne možemo da garantujemo bezbednost učesnicima Evroprajda

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

4.6K Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap