pijani-brod-sava-sumanovic-galerija-slika-sava-sumanovic
savasumanovic.com
Dogadjaji Izložbe

Svečano zatvaranje izložbe posvećene Savi Šumanoviću

Stručno tumačenje izložbe „Jedna francuska epizoda Save Šumanovića“ u petak 6. maja u 18 sati održaće upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski. U subotu, 7. maja u Galeriji Matice srpske će povodom zatvaranja pomenute izložbe biti priređeno stručno tumačenje izložbe, dodela nagrada za fotografiju Francuska epizoda i predavanje „La Kupol” ili Banket slikara na pupku sveta.

Na izložbi su predstavljena 24 dela Save Šumanovića nastala tokom njegovog poslednjeg boravka u Parizu. Te 1929. godine Šumanović napušta svoj prethodni način slikanja, a boja i svetlo dobijaju novo značenje na njegovim delima. Takođe, dve teme – pejzaž i akt, koje intenzivno slika tokom ovog boravka, postaće trajna inspiracija i nakon povratka u Šid. Koliko je bila važna 1929. godina u životu i stvaralaštu Save Šumanovića, publika će imati prilike da čuje u petak na stručnom tumačenju izložbe.

mladi-par-na-klupi-u-gradu-galerija-slika-sava-sumanovic-sid
http://savasumanovic.com/

U subotu 7. maja u 17 sati će kustos izložbe Jelena Ognjanović na poslednjem stručnom tumačenju predstaviti 24 dela Save Šumanovića nastala tokom njegovog poslednjeg boravka u Parizu 1929. godine i ukazati na važnost te godine u životu i stvaralaštu Save Šumanovića. Nakon toga će uslediti dodela nagrada za najkreativniju fotografiju Francuska epizoda koju su posetioci mogli da postave na društvene mreže tokom trajanja izložbe.

U 18 sati će Tamara Ognjević iz Artis centra iz Beograda održati predavanje „La Kupol” ili Banket slikara na pupku sveta. Parisku iskustvo Save Šumanovića neodvojivo je od umetničkog Monparnasa u epohi art dekoa, ludih dvadesetih godina minulog veka, kada je svet potresen zastrašujućim iskustvom Velikog rata, menjao svoj lik u potpunosti. Kao metafizička prestonica evropske civilizacije, Pariz je i autentična pozornica kulturne revolucije čiji su nosioci umetnici, pisci, mislioci i bonvivani okupljeni u specifičnom miljeu Monparnasa i njegovih čuvenih lokala „La Rotond”, „Le Dom” i „La Kupol”, bez kojih bi istorija umetnosti i književnosti, muzike i filozofije, ali i gastronomije i politike imala sasvim drugačiji tok. Ovo je priča o jednom kultnom lokalu i nesvakidašnjem banketu iza čijeg imena se krije verovanje da delo dobro nahranjenog i napojenog umetnika donosi prosperitet kafedžiji. Njeno središte čini autentično pariska kultura življenja u javnom prostoru, koja najdirektnije upliviše u kreativne procese trajno ih inkorporirajući u sopstveni identitet kao prvoklasni  umetnički „začin”. Po završetku predavanja posetioci će se moći „začiniti” u skladu sa izjavom Kiki od Monparnasa da su parče hleba, luk i čaša vina sve što je potrebno za udoban život jednog umetnika na Monparnasu.

Posetite Muzej Vojvodine.

 

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Share Follow Tweet Share Share