noc-muzeja
Vesti Novi Sad

Sve spremno za Noć muzeja

Manifestacija Noć muzeja će ove godine biti održana 16. maja u Novom Sadu, kao deo nacionalne i evropske Noći muzeja. Ova manifestacija kod nas se održava dvanaesti put i predstavlja najposećeniji događaj ovog tipa, koji na popularan način prikazuje muzeje, galerije i kulturnu baštinu.

noc-m
Svake godine, muzeje u ovoj noći obilazi sve veći broj zainteresovanih, pa su ove godine organizatori odlučili da program podele na dve oblasti. Jedna tema odnosi se na obeležavanje važnih datuma i godišnjica, dok je drugi deo manifestacije posvećen najmlađima i njihovoj edukaciji. Osmišljena je specijalna dečija tura, a najbolji dečiji radovi iz oblasti vizuelnog, muzičkog, scenskog, književnog i multimedijalnog stvaralaštva biće predstavljeni na više lokacija u Novom Sadu. Dečija noć Muzeja je ujedno i inicijativa za osnivanje dečijih muzeja, kao i podsticaj za stvaranje kulture odlaska u muzeje kod najmlađe populacije, po uzoru na velike evropske gradove.

noc-muzeja-1
Neke od najzanimljivijih tema biće istorija skejtbordinga, Šerlok Holms sa druge strane zakona, javni čas crtanja, a biće otvoren i Muzej NIS-a u kojem će biti predstavljen razvoj naftne industrije u Srbiji.
Noć muzeja je deo Evropske Noći muzeja čijoj se inicijativi Srbija priključila 2006. godine. U prošlogodišnjoj Noći muzeja učestvovalo je 50 mesta u Srbiji kojima je u isto vreme za posetioce bilo otvoreno više od 200 muzeja, galerija, biblioteka i ostalih kulturnih institucija.

Luftika
Redakcija

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Tweet Share Share Follow