Tribine

Sve o političkom pokretu Svetozara Miletića

U Kulturnom centru novog Sada, u četvrtak 28. januara sa početkom u 17 časova na Tribini mladih biće održano predavanje pod nazivom „Politički pokret Svetozara Miletića“. Predavač je istoričar dr Miloš Savin.

Cilj predavanja je upoznavanje zainteresovane javnosti sa značajem, delom i političkim kretanjima Svetozara Miletića. Biće izvršena čitava retrospektiva niza istorijskih događaja i procesa u 19. veku u kojima je značajnu ulogu imao Miletić. Neke od tema predavanja biće i srpski pokret u Vojvodini 1848-1849, formiranje Srpskog liberalnog građanstva, ukidanje Srpske Vojvodine, odnos Miletića prema Srbiji, ugarski paralamentarizam, panslavizam, socijalno pitanje.

Prisutni će imati priliku da saznaju nešto više o Svetozaru Miletiću koji je jedna od ključnih ličnosti u istoriji Novog Sada i srpskoj istoriji uopšte. Advokat, gradonačelnik, urednik novina, poslanik i pre svega jedan od najuticajnijih srpskih političara u drugoj polovini 19. veka bio je Miletić, koji je najveći deo svog života posvetio borbi za veća prava i bolji život Srba na prostoru Austougarske monarhije i formiranju Srpske Vojvodine.

Više zanimljivih događaja potražite ovde

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link