Magazin

Sve dok ti se ne dogodi, ne znaš

Svako bi na tuđem mestu nešto drugačije uradio. Svako sebi dao za pravo da prosudi, osudi i komentariše ne znajući uzroke, povode i posledice koje su tu osobu navele da uradi nešto. Takvi smo svi. Skloni  savetovanju kada ga niko ne traži, tračanju kad niko ne čuje i uzdizanju sebe iznad svih drugih. Ali život spremno dočeka svakoga od nas. Posebno dočeka ljude koji tvrde da nešto nikada ne bi uradili. Takvi budu vrlo brzo demantovani. A suštinski ne vidim smisao da verujem kako mogu predvideti okolnosti koje će me zadesiti i sebe tako veličanstveno lišavati grehova, koje od rođenja svi imamo. Ali kad komentarišemo druge, svi od reda smo sveci.

Svako sebi dao za pravo da prosudi, osudi i komentariše ne znajući uzroke, povode i posledice koje su tu osobu navele da uradi nešto.

Sve dok se ne dogodi tebi, ne znaš. Misliš da ne bi oprostila prevaru, a možda te muž svakodnevno vara. I ne znaš i nećeš saznati, a tako žustro braniš stav da ti to ne bi. Mnogo toga svakodnevno radimo svi, bez saznanja o tome. Valjda zato i možemo. Sve ono što ne znamo, ne boli nas i ne možemo da govorimo o tome. A  ne znamo mnogo toga. Samo što  u trenutku govorenja o bilo čemu i bilo kome smatramo da smo eksperti.

um-razmisljanje

Kada mi neko kaže „da sam na tvom mestu“ dobro odvagam mesto na kome se tada ta osoba nalazi, jer opšte je poznato da svako drugome kroji kapu bolje nego sebi. I sama sam takva. Svima sklona dati najbolji savet, a životnim primerom demantovati navode. Upravo zato ne osuđujem ništa. Ne usudim se, jer postoje realne šanse da ću sutra uraditi nešto što sam danas oštro kritikovala. Nekima su pak dvostruki standard svakodnevica.

Sve ono što ne znamo, ne boli nas i ne možemo da govorimo o tome. A  ne znamo mnogo toga.

Situacija te odredi. Nemaš pripremljene obrasce ponašanja za sve.

Neko će otići od tebe i ostaviti te. Šta ćeš onda? Nemoj reći da se tebi to ne može desiti, jer svima se prije ili kasnije sve desi.

Neko će umreti, neko se razboleti. Hoćeš li se moći nositi s time i kako? Ne znaš. Nije ti se još desilo.

Neko će  da te zaprosi. Neko će da te voli. Venčaćeš se. Imaćete decu. Šta ti garantuje da će to trajati? Ništa.

Bićeš najbolja na poslu, dobićeš otkaz. Misliš da je nemoguće? Sačekaj život.

U jednom trenu ćeš u ogledalu videti primere koje si kritikovala. Videćeš i ti. Muškarca koji je nedovoljno sazreo da se uhvati u koštac sa emocijama. Skrenućeš pogled, jer ćeš tvrditi da to nisi ti. A sve si.

Nikad ne znaš šta bi uradio dok ti se ne dogodi. A većina stvari će ti desiti kada najmanje budeš očekivao. Naročito u trenucima kada tvrdiš da se to tebi nikada i nikako dogoditi ne može.

Skrenućeš pogled, jer ćeš tvrditi da to nisi ti. A sve si.

Kako se pomiriti s voljenom osobom

Čitajte Luftiku na Google vestima

Sara Velaga

Zaljubljena u olovku i papir, koje povremeno vara sa tastaturom. Sve zbog jedne iste ljubavi prema pisanoj riječi.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

38 Shares
Share via
Copy link