Novi Sad Vesti

Prvi me je napao: Suđenje za jezivo prebijanje u Novom sadu koje je ‘zaledilo’ Srbiju

tuca novi sad

Glavni pretres u slučaju pokušaja ubistva M. M. ispred kladionice na Bulevaru oslobođenja u Novom sadu, za koji se tereti Ivan Kontić, održan je danas pred Višim sudom u tom gradu.

Na ovom ročištu svoju odbranu su izneli osumnjičeni Ivan Kontić (30), koji se tereti za pokušaj ubistva, O. L. kome se na teret stavlja učestvovanje u tuči i L. M. za kojeg postoji sumnja da je pomogao učiniocu posle izvršenog krivičnog dela, piše 021.rs, a prenosi Nova.

Prilikom izjašnjavanja o krivici, Kontić je naveo da ostaje pri izjavi datoj Tužilaštvu, ali je naglasio da ne želi da odgovara na pitanja tužioca, jer su, kako je naveo, prilikom istrage bili „nekorektni“.

– Dvadeset meseci sam u pritvoru za tuču čiji nisam bio inicijator. Ja sam napadnut, bio mi je ugrožen život. Sve je to M. M. (oštećeni) potvrdio u Tužilaštvu. Priznao je da me je napao veče pre toga i postoje video snimci. Sledeće večeri on je mene napao, krenuo je da me psuje, ja sam se okrenuo i krenuo prema vozilu. On je išao iza mene, gunđao i pretio. Stajao je u pretećem stavu. Primetio sam da se uhvatio za torbicu i vikao sam ‘pištolj’ – naveo je Kontić.

Naveo je da mu je oštećeni delovao „izbezumljeno“.

– Bio je ljubomoran na mene jer sam uspešno obavljao posao. Ja sam bio prijatelj sa njegovim bratom i sa njim – rekao je Kontić i dodao da je oštećeni dobio lake telesne povrede i da je veštak rekao „da mu život nije bio ugrožen“. To je obrazložio tvrdnjom da oštećeni nije otišao u bolnicu posle tuče, već je otišao kući i tek sutradan kod lekara.

– Kajem se i žao mi je što se sve to desilo, jer smo bili prijatelji, a ponajviše mi je žao mene što sam ovoliko u pritvoru – istakao je.

Kontić je više puta skrenuo pažnju na to da Tužilaštvo nije bilo konkretno.

– Šta god sam rekao u zapisnik se unosilo drugačije – dodao je.

O. L. je u svoju odbranu rekao da je on video kako je oštećeni vikao na Kontića i kako se „jako uplašio“ jer je video da se „Ivan povlači“. Naveo je da im je oštećeni pretio da će ih „izbušiti“ i „upucati“.

– Ja sam pokušao da ih razdvojim, možda jesam zadao neki udarac, ali samo da bih ga onesposobio da uradi ono što je hteo. Žao mi je što se sve to desilo i što sam se našao u neobranom grožđu. Očigledno je da je taj momak imao nešto protiv Ivana – istakao je O. L.

L. M. je takođe izneo odbranu, prilikom čega je naveo da je pokušao „verbalno“ da spreči tuču.

– Kad se završilo, seo sam u kola, došao je O. L. i pitao me da ga povezem kući. Posle par dana sam dobio poziv od policije da dam izajvu u svojstvu građana – naveo je.

Istakao je da je priveden kao osumnjičeni tek nakon „medijske pompe“.

Branioci Ivana Kontića Zora Dobričanin Nikodinović i Dejan Bugarski podneli su predlog za ukidanje pritvora Kontiću koji je u pritvoru više od godinu i po dana. Tužilaštvo se usprotivilo ovom predlogu, tvrdeći da bi okrivljeni mogao da ponovi isto krivično delo u kratkom vremenskom periodu na slobodi. Tužilac je takođe naveo da, još uvek, u vezi sa ovim delom postoji zainteresovanost i uznemirenje javnosti.

Dobričanin Nikodinović je rekla da je ovo specifičan predmet „u kom su montirani dokazi izneti u javnost pre nego što je postupak pokrenut“ i navela da postoji još snimaka koji će pokazati da „ne postoji nijedan dokaz za teško krivično delo i linč koji Kontić trpi skoro dve godine“.

– Ovde je suđenje počelo linčom. Kontić je velika žrtva političko-policijsko-medijskih kombinacija i ničim izazvan se našao u ovoj sudnici – navela je advokatica odbrane prilikom zahteva da se „prekine utamničenje“ njenog klijenta.

Na današnjem glavnom pretresu trebalo je da bude saslušan i oštećeni M. M, ali budući da je ročište trajalo od 9.30 do posle 15 časova, sa samo jednom pauzom, za to nije bilo vremena i on će biti saslušan na sledećem pretresu.

U međuvremenu, odbijen je predlog za ukidanje pritvora, a sledeći pretres je zakazan za 21. jun. Tada bi trebalo da bude saslušan oštećeni.

Inače, incident se dogodio 24. avgusta 2020. godine, a javnost je o brutalnom prebijanju saznala iz video snimka koji se pojavio na društvenim mrežama 11. septembra.

Kontić se tereti da je brutalno pretukao M.M. ispred kladionice na Bulevaru oslobođenja. M.M. je završio u bolnici.

U prvom trenutku policija i tužilaštvo su sporo reagovali na snimak i čak se međusobno optuživali za loše povučene poteze, a Kontić se našao u Crnoj Gori. Tek posle nekoliko nedelja je, po poslatoj poternici, pronađen u Podgorici.

On je kasnije na saslušanju tvrdio da nije pobegao iz Srbije, već je u Crnu Goru otišao pre bilo kakvog pokretanja postupka protiv njega.

Izvor: 021.rs, Nova

Kolektivna amnezija na suđenju Slobi Snajperu, oštećeni i svedoci se ničega ne sećaju

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

41 Shares
Share via
Copy link