gms-izlozba-kraljica-natalija
Galerija Matice srpske
Dogadjaji Izložbe

Stručno vođenje kroz izložbu o kraljici Nataliji

U okviru pratećeg programa izložbe Natalija Obrenović u fondu Branka Stojanovića u petak 11. marta u 18 sati u Galeriji Matice srpske, održaće se autorsko tumačenje izložbe Zorice Janković, višeg kustosa Istorijskog muzeja Srbije u Beogradu.

Izložba Natalija Obrenović u fondu Branka Stojanovića, autorke Zorice Janković, predstavlja doprinos nastojanjima da se što potpunije definiše mesto Natalije Obrenović, prve novovekovne srpske kraljice, u burnom političkom životu Srbije 19. veka. Rođena u Firenci 14. maja 1859. godine kao Natalija Keško, od oca Petra iz Besarabije, pukovnika u ruskoj vojsci i majke princeze Pulherije Sturza od Moldavije, Natalija se 1875. godine udala za srpskog kneza Milana Obrenovića, a godinu dana kasnije rodila je Aleksandra, naslednika srpskog prestola. Zbog brojnih razmirica u braku razvela se 1888. godine. Nakon proterivanja iz Srbije, uprkos velikom protivljenju naroda i neredima na beogradskim ulicama 1891. godine, Natalija Obrenović se naselila u vili u Bijaricu, banjskom lečilištu na francuskoj obali Atlantika, koju je po sinu Aleksandru – Saši, nazvala „Sašino“. Upravo u toj vili je Natalijin sin, prestolonaslednik Aleksandar, upoznao njenu pratilju i dvorsku damu Dragu Mašin, svoju buduću suprugu i srpsku kraljicu. Posle Milanove abdikacije i Aleksandrovog stupanja na presto 1893. godine vratila se u Srbiju. Nakon tragičnog gubitka sina jedinca kralja Aleksandra Obrenovića u Majskom prevratu 1903. godine, kada dinastija Obrenović silazi sa istorijske scene, nastavila je da živi u Francuskoj u manastiru Sionske Bogorodice. Materijalno je pomagala srpski narod u balkanskim ratovima i u toku Prvog svetskog rata. Preminula je u Parizu 5. maja 1941. godine i počiva na groblju varošice Lardi kraj Pariza.

Još zanimljivih izložbi potražite ovde.

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

U ovom polju je oglasni blok koji može izgledati napadno i ružno. Ako uzrokuje loše iskustvo, izvinte zbog toga. Privremenog je karaktera Skrolujte ispod za još tekstova. 
loading...

Share Follow Tweet Share Share