Beograd Magazin

Još jedan poslanik Dveri otpočeo štrajk glađu, Martinović obustavio

Bošku Obradoviću, koji na stepeništu Skupštine Srbije štrajkuje glađu pridružio se stranački kolega Ivan Kostić. Kada je objavio da se priključuje Obradoviću, Kostić je izjavio da je to “način da se pokaže da se bore za svoje ideale”.

“Nisam bio ovde juče, ali me strašno pogodila energija i duh ovde ispred parlamenta. Gledajući tu rulju koja je vređala Boška, mene, nazivajući ga fašistom i najpogrdnijim imenima, ispalo je da je Boško ovde sam. Boško od prvog dana nije sam, ali ovaj put i na ovaj način želimo da pokažemo da nastavljamo da se borimo za svoje ideale, a ne kao poslanici Srpske napredne stranke što nisu izdržali dva dana”, rekao je Kostić, a preneo 021.

Naveo je da Dveri nastavljaju da se bore za izborne uslove, slobodu medija i promenu sistema i ponašanja među ljudima koji drugačije misle.

Sa druge strane, poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović prekinuo je štrajk glađu pošto je Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu reagovalo povodom događaja od 8. maja ispred Skupštine.

Martinović je ispred Skupštine novinarima pročitao saopštenje tužilašva u kojem se kaže da je protiv četiri lica preduzelo dokazne radnje radi utvrđivanja nasilničkog ponašanja na javnom skupu, te da će istragu sprovesti u najkraćem periodu.

“Kao neko ko je tri dana štrajkovao glađu nisam previše zadovoljan ovim saopštenjem, mislim da je moralo biti oštrije i trebalo je jasnije definisati šta se desilo 8. maja, ali i ovo je prvi korak u onome što smo imali nameru da uradimo, a to je apel da tužilaštvo reaguje u skladu sa zakonom na prebijanje poslanika Marjana Rističevića”, rekao je Martinović.

Dodao je da će prekinuti štrajk glađu jer “želi da doprinese smirivanju svih tenzija pogotovo vezanih za rad Skupštine”.

Martinović je rekao da u Srbiji postoji podela na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast i da svaki organ mora da radi svoj posao u skladu sa Ustavom, te da svoj štrajk ne smatra pritiskom na pravosuđe.

Kada je reč o skupu koji je sinoć organizovan ispred skupštine, Martinović je prvo rekao “preduzeli smo sve mere zaštite”, ali se brzo ispravio i rekao da su “sami građani preduzeli mere, nosili maske i rukavice i bili maksimalno zaštićeni”, a ostao je i pri tvrdnji da je skup bio spontan.

Danas pred Skupštinom, za razliku od juče, nema pristalica SNS i Dveri.

10 u glavu: Potresne slike i prilike života u Srbiji, a biće još gore

23 Shares
Share via
Copy link