Magazin

Zbog njegovog prkosa na vešalima Nemci odustali od javnih egzekucija u Srbiji

stjepan filipovic

Na današnji dan, 22. maja, 1942. godine pogubljen je Stjepan Filipović, Narodni heroj Jugoslavije.

Filipović se 1937. pridružio radničkom pokretu, a 1940. je postao i član Komunističke partije Jugoslavije.

Krajem 1941. godine Filipovića su zarobili tzv. legalizovani četnici koji su pripadali formacijama Koste Pećanca. U zatvoru u Loznici bio je mučen pa je potom sproveden u Šabac, gde je zatvoren s ostalim partizanima, a potom su svi bili prebačeni u logor u šabačkom naselju Senjak, koji je bio pod kontrolom Nemaca i Ljotićevaca.

Nakon toga je predat Gestapu i premešten je u Beograd.

Posle neuspelog sаslušаvаnjа, Nemci su Filipovićа osudili na smrt vešanjem i predаli Srpskoj držаvnoj strаži Milana Nedića rаdi javnog izvršenjа smrtne presude u Valjevu.

Stigаvši nа gubilište, Filipović je držao antifašističke govore, pozivаjući okupljenu masu dа se prihvаti pušаkа. Vikаo je: “Dole Hitler, dole fаšizаm, živeo Sovjetski Sаvez!”

stjepan filipovic vesanje

Obešen je 15 minuta ranije nego što je bilo predviđeno. Njegovo telo je na vešalima ostavljeno nekoliko dana, a potom odnešeno u nepoznatom pravcu i do danas se ne zna gde je pokopan.

Inače, zbog prkosnog držanja Stjepana Filipovića na gubilištu, nemačke okupacione vlasti su ubrzo donele naredbu da se odustane od daljih javnih vešanja u Srbiji.

Za sve gibaničare, kolebljivce i kvinslinge – kratka lekcija iz istorije

156 Shares
156 Shares
Share via
Copy link