Magazin Novi Sad

Traži 300 hiljada evra odštete: Studentu koji je otkrio kriminal na Pravnom fakultetu ukinuta suspenzija

Stefan-Karanovic
Printscreen/Nova S

Zaštitnik građana reagovao je na pritužbu studenta-apsolventa Stefana Karanovića koga je rukovodstvo Pravnog fakulteta u Novom Sadu suspendovalo pod sumnjom da stoji iza serije tekstove u kojima se do tančina opisuju kriminalne aktivnosti unutar te institucije.

– Zaštitnik građana je doneo zaključak o pokretanju ispitnog postupka ocene zakonitosti i pravilnosti rada Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu – navodi se u zaključku u koji je Luftika imala uvid.

Ubrzo nakon toga, gotovo permanentno, novosadski Pravni fakultet ukinuo je suspenziju studentu-apsolventu Stefanu Karanoviću.

– Ukida se rešenje Komisije za utvrđivanje disciplinske odgovornosti kojim se Stefanu Karanoviću izriče disciplinska mera isključenja sa studija na visokoškolskoj ustanovi u trajanju od 36 meseci, kao i rešenje dekana kojim se odbijaju žalbe Stefana Karanovića – navodi se u Rešenju Pravnog fakulteta u koji je Luftika imala uvid.

Karanović pune 4 godine vodi brojne sporove sa upravom Fakulteta. Suspendovan je na 3 godine, a nakon isteka kazne ista mera suspenzije mu je ponovno izrečena.

„Vrhunac čovečnosti dekana“

U razgovoru za Luftiku Stefan kaže da je dekan Branislav Ristivojević odlukom o ukidanju suspenzije pokazao „iznenađujuće korektan odnos“:

– Ako su iz dobrih namera doneli takvu odluku i ukoliko je dekan Branislav Ristivojević zaista uvideo svoje greške i iskreno se pokajao to je vrhunac emancipacije i vrhunac čovečnosti. Jer, ono što mi se dogodilo je nezapamćeno u istoriji Fakulteta i ne sme više nikad i nikom da se ponovi.

Mom advokatu su rekli i da mogu da dobijem dokumenta, ispisnicu i uverenja o svim ispitima koje sam položio. Zaista im želim sreću, ali i dekan kao i svi koji su učestvovali u napadima na mene i institucionalnom progonu treba javno i ljudski da mi upute izvinjenje – naznačava Karanović.

student-stefan-karanovic
Foto: Printscreen/Nova S

Tražiću naknadu od 300.000 evra

Stefan naglašava i da će svi koji su ga oštetili morati da snose pravnu odgovornost.

– Tražiću naknadu štete od 300.000 evra, pokrećem spor. Neka sud odluči i oceni kolika je pričinjena šteta. Tu odluku ću poštovati. Sve što se dogodilo ne može da potpadne pod kategoriju “besplatne vožnje” jer nije tako.

U svim ostalim postupcima istrajaću do kraja i svi će morati da odgovaraju za svoje postupke. Neću da kažem da sam ja pobedio, već je pobedila pravda. Zahvaljujem se mojim advokatima Vladimiru Vučiniću, Luki Braliću, Peci Isakovu, Marku Pušici i Vladimiru Petroviću na maksimalnom angažovanju – ističe on.

Karanović je ranije ukazivao da je dekan Branislav Ristivojević od njega tražio da povuče tužbu pred Upravnim sudom u zamenu za ispisnicu. Sud je do sada oborio četiri rešenja Pravnog fakulteta u Novom Sadu kojima je Karanović disciplinski kažnjen.

Stefan-Karanovic
Foto: Printscreen/Youtube/SRBIN info – kanal Centar

 

Iako je pre reakcije Zaštitnika građana i Poverenik za informacije od javnog značaja i dostupnost podataka o ličnosti dva puta obrazložio da je izdavanje uverenja o položenim ispitima prosta, razumljiva radnja, ali i obaveza od strane institucije – Pravni fakultet je odbijao da izda potvrdu o 23 položena ispita studenta-apsolventa Stefana Karanovića.

50.000 evra ko otkrije nalogodavce

Nakon presude Upravnog suda u njegovu korist Stefan je javno govorio i da je dobijao pretnje smrću.

Njega su prošlog meseca i fizički napala trojica mladića dok je bio na jutarnjem trčanju. Tom prilikom je pretpostavlja, od gvozdenog oruđa zadobio rasekotinu na glavi i tvrdi da se radi o „evidentnoj nameri da se izvede njegovo smaknuće“:

– Da se srećom nisam refleksno izmakao sada bi bio mrtav. Hoću da nalogodavci budu otkriveni! O pokušaju ubistva obavestio sam ambasade SAD, Nemačke i Delegacije EU. Nudim 50.000 evra onome ko otkrije nalogodavce. Oni su u potrazi za mnom upali i u prostorije kompanije Delte Agrara i pobegli obezbeđenju. Pronađene su sekira, nož i letva u zaplenjenom automobilu.

Uspeo sam da se odbranim jer sam sportista i zahvaljujući Bogu preživim. Očekujem da budu adekvatno kažnjeni, sarađuju i kažu ko ih je nagovorio na to. Tako će lakše okajati grehe. A od javnog tužioca Milana Kneževića tražim da do kraja rasvetli slučaj – zaključuje u razgovoru za naš portal student Stefan Karanović.

Stefan-Karanovic
Printscreen/Nova S

 

Svi napadači su identifikovani i bili su privedeni u Osnovno javno tužilaštvo u Bačkoj Palanci. Protiv njih su podnete prijave.

Naš izvor upućuje i da do sada ne postoji apsolutno nikakva poveznica koja bi ukazala da napad na Karanovića ima bilo kakve veze sa sporovima koje vodi sa upravom Pravnog fakulteta u Novom Sadu.

Istraga je u toku.

Bićete obavešteni o daljim dešavanjima u vezi sa Stefanovim slučajem.

Student prava osuđen na 4 godine zatvora za postavljanje bombe u Boćinoj zgradi na Detelinari

Stefan Savkić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

528 Shares
528 Shares
Share via
Copy link