Balkan Vesti

Starica zbog prosjačenja osuđena na 10 dana zatvora i oduzeto joj 23 dinara

prosjačenje
Foto: Pixabay

Nekoliko dana nakon vesti da je muškarac iz Novske (Hrvatska) osuđen jer je prosio pred prodavnicom, na meti policije našla se i jedna starija žena koja je takođe zatečena u prosjačenju na ulici. Ona je osuđena na 10 dana zatvora uslovno i oduzet joj je sav novac koji je prikupila – kuna i po (23 dinara), piše N1 Zagreb.

Starici je oduzet novac koji su joj dali građani. Reč o kovanici od 1 kune, dve kovanice od 10 lipa i šest kovanica od 5 lipa, što je ukupno 1,50 kuna.

„Predmeti se predaju policiji na čuvanje, a nakon konačnosti presude postaju vlasništvo Republike Hrvatske“ – navodi se u presudi.

Prema istoj presudi, 66-godišnjakinja je prošle godine u novembru na adresi Maksimirska cesta 1 u Zagrebu, “zatečena kako od prolazećih građana ispruženom rukom traži milostinju u vidu novca, ističući tako svoje teško materijalno stanje”.

– To je kod nekih građana izazvalo samilost i saosećanje, te su joj davali novac, dakle, odavala se prosjačenju, čime je počinila prekršaj iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, pa joj se izriče kazna zatvora u trajanju od 10 (deset) dana. No, primenjuje se uslovna osuda, pa se kazna zatvora neće izvršiti ako okrivljenica u roku od 3 (tri) meseca ne počini jedan ili više prekršaja za koje joj je izrečena ista ili teža kazna zatvora od izrečene”, naglasio je sudija u presudi.

Sud je uz pomoć policije pokušavao da dođe do žene i uruči joj poziv za ročište, ali nije uspeo. Ustanovljeno je kako koristi trošan stan u Maksimiru koji joj je privremeno dodelio zagrebački Centar za socijalnu skrb.

Izvor: N1 Zagreb

Beogradski prosjak prosleđuje bolesnoj deci novac koji isprosi

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

314 Shares
314 Shares
Share via
Copy link