Magazin Srbija

Policajac savladao pomahnitalog staforda koji je napao slepog čoveka u parku

Boban Matanović

Pomahnitali staford napao slepog čoveka sa psom vodičem u parku na Zvezdari. U pomoć je priskočio policajac i sprečio tragediju.

O tome šta se to juče dešavalo na Zvezdari u ulici Despota Olivera ovog jutra u „Uranku“ na televiziji K1 govorili su hrabri policajac Boban Matanović koji je savladao psa, načelnik Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa Nenad Milojević i profesorka Veterinarskog fakulteta Marijana Vučinić.

Policajac Boban Matanović kazao je na K1 da je dobio poziv za intervenciju i da je prijavljeno da je staford napao čoveka i njegovog psa.

– Zatekli smo čoveka sa psom vodičem rase haski, a stanari ulice Despota Olivera kazali su nam da je pas napao i ženu koja je prolazila ulicom. Ženu nismo pronašli, a psa smo ugledali ispod jednog automobila. Čovek kojeg je pas prvo napao imao je srećom samo ogrebotine – kazao je Matanović u „Uranku“.

– Staford je imao krvava usta i imao vidne povrede. Izašao je ispod automobila i krenuo ka obližnjem parkiću u kojem je bilo mnogo dece. Skočio sam na njega, uhvatio ga za ogrlicu i seo na njega da ga obuzdam. Prvo se opirao i režao, a onda se umirio. Držao sam ga jedno 15 – 20 minuta i onda je došla ekipa „Veterine Beograd“.

Kako je kazao Matanović, strah dolazi kasnije.

– Morao sam da reagujem jer je pas krenuo ka deci. Dužan sam da ih zaštitim. Strah dođe tek kasnije – rekao je hrabri policajac. – „Veterina“ je ustanovila da pas ima čip i vlasnika i trenutno se za njim traga. Ono što su nam rekle komšije iz zajedničkog dvorišta u blizini kojeg se desio napad je da su viđali tog psa sa jednim čovekom. Radimo na tome da ga pronađemo.

Profesorka Veterinarskog fakulteta dr Marijana Vučinić istakla je da imamo relativno dobar zakon ali da je nevolja što se on ne sprovodi.

– Svaki „opasan pas“ mora da prođe pregled stručnjaka, veterinara ili stručnjaka za ponašanje životinja (bihejvioriste). Ako je pas opasan on mora da se steriliše, ne sme da se pari i mora da boravi u strogo kontrolisanim uslovima. Mi nažalost nemamo sistem koji kontroliše vlasnike i ovo je problem celog društva – istakla je prof. dr Vučinić.

– Odgovornost je i na ljudima iz tog zajedničkog dvorišta što nisu prijavili da postoji pas koji slobodno šeta. Ako su o njemu zajednički brinuli, onda su odgovorni i oni i čovek na kojeg se vodi čip psa.

Prof. Marijana Vučinić

Uzroci agresivnosti kod psa mogu biti različiti.

–  Možda je ispoljio teritorijalnu agresivnost, branio je teritoriju od čoveka koji je prolazio ulicom sa psom. Možda ne voli mužjake ili ženke pa je napao tog haskija, psa vodiča. Možda je razlog strah – desilo se nešto što mu se nije dopalo. Ili se u okolini u tom trenutku dogodilo nešto pa je preusmerio agresivnost na psa i prolaznike – objasnila je Marijana Vučinić u „Uranku“.

– Ovaj pas definitivno predstavlja opasnost jer je napadao redom.

Profesorka je na K1 istakla da ako zaista volimo pse kao što se to rado i često govori, onda nijedan pas ne bi trebalo da bude na ulici.

– Nemamo popisane odgajivače pasa i imamo ignorantsko društvo koje ne želi da vidi, čuje i reaguje – naglasila je profesorka Veterinarskog fakulteta.

Pas je opasna pokretna stvar

Prema rečima Nenada Milojevića, načelnika Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa, od veličine psa zavisi koliko je opasan i koliko teške povrede može naneti.

Nenad Milojević

– Naš zakon psa definiše kao „opasnu pokretnu stvar“. Svaki pas ima sposobnost da nas povredi i od njegove veličine zavisi koliko je opasan. Svaki pas mora proći obuku, biti socijalizovan sa drugim psima i ljudima. Za mene je to isto kao da postavimo pitanje da li bi dete trebalo da bude vaspitano? Pa naravno.

Za psa su odgovorni i vlasnik i odgajivač, jer se agresivne jedinke ne smeju pariti. Postoje standardi svake rase i gotovo svaki pas, svake rase, voli decu i ljude.

Pit bul izujedao dvoje dece u Čačku koja su zbog povreda završila u Urgentnom

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

162 Shares
162 Shares
Share via
Copy link