Kupusijada u Futogu 2015
Izvor: futoskikupus.org
Festivali

Šta nas čeka na ovogodišnjoj Futoškoj kupusijadi?

U toku Futoške kupusijade koja nas čeka ovog vikenda u Futogu, biće organizovan  festival „Terra Madre Serbia“ pod nazivom „Mali poljoprivredni proizvođači kao čuvari biodiverziteta i promoteri lokalnog razvoja“. Festival, koji će biti održan 31. oktobra i 1. novembra, ima za cilj promocuju srpskih poljoprivrednika i zajednica koje se bave zaštitom i očuvanjem gastronomske tradicije i identiteta, kvaliteta hrane i prehrambenih proizvoda, kao i očuvanjem zdrave životne sredine. Ovaj festival predstavljen je na 48. Sajmu LORIST u Novom Sadu.

Kupusijada Futog - spremanje sarme
Izvor: futoskikupus.org

Tom prilikom, predsednik „Slow Food Serbia“, Biađo Karano rekao je da  je „Terra Madre Serbia“ koncept koji će povezati sve male proizvođače u Srbiji koji rade kvalitetno i koji su označeni kao faktori lokalnog razvoja.

To konkretno znači da ako neki proizvod ima tradiciju, kvalitet, to nije samo nešto što će da se sačuva za nove generacije, već potencijal za lokalni razvoj. To se postiže preko sertifikacije proizvoda, brendiranja, edukacije i slično.

– U Vojvodini i Srbiji postoje veliki potencijali koji su do sada malo iskorišćeni. Ova praksa zaživela je u  Italiji, Nemačkoj, Francuskoj. Ona pruža malim proizvođačima mogućnost da žive od svog rada, mogućnost za dalji razvoj, širenje takvog načina proizvodnje – kaže Karano.

Karano je pokrenuo  projekat „Riznica ukusa“, online katalog hrane koji sprovodi „Terra Madre Serbia“ u nastojanju da zabeleži sve bitne podatke i karakteristike proizvoda sa određene teritorije kojima preti nestanak.

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

U ovom polju je oglasni blok koji može izgledati napadno i ružno. Ako uzrokuje loše iskustvo, izvinte zbog toga. Privremenog je karaktera Skrolujte ispod za još tekstova. 
loading...
Slađana Zličić

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Follow Tweet Share Share