Izložbe

Šta je zajedničko Novom Sadu, Temišvaru i Budimpešti?

U petak, 15. januara 2016. godine u 18.00 sati, u Galeriji Matice srpske, Trg galerija 1, biće održano stručno tumačenje izložbe Zaštita kulturno-istorijskog nasleđa Budimske i Temišvarske eparhije, koja je rezultat saradnje Galerije Matice srpske i Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

O izloženim delima i konceptu izložbe govoriće dr Daniela Korolija Crkvenjakov, konzervator savetnik i jedna od autora izložbe. Izložbom je predstavljen pregled rezultata istraživanja i zaštite spomenika srpske kulture u Mađarskoj i Rumuniji, kao i tekući projekat Istraživanje i zaštita kulturnog nasleđa Budimske i Temišvarske eparhije 2013‒2017. koji se zasniva na višegodišnjoj uspešnoj saradnji Galerije Matice srpske i Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture sa Budimskom eparhijom i njenim Muzejom u

Sentandreji i sa Temišvarskom eparhijom i njenim muzejom u Temišvaru. Publika će
imati prilike da vidi i čuje nešto više o procesu konzervacije odnosno o izvršenim konzervatorskim radovima koji ilustruju probleme zaštite nasleđa i rezultate posvećenog rada tima stručnjaka.

Izložba je organizovana povodom obeležavanja 65 godina od početka rada prvog konzervatora u Galeriji Matice srpske (1950–2015) i 65 godina od osnivanja Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture (1951–2016).

Za sve informacije možete se obratiti dr Danieli Koroliji Crkvenjakov na telefon 021 4899 019 ili 063 1103 047.

Izvor: Galerija Matice srpske

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


Share via
Copy link