pas-srčani-crv-simptomi
Pixabay
Ljubimci

Šta je srčani crv i kako se prenosi?

Srčani crv (Dirofilaria immitis) je parazitska bolest koju prenose komarci. Ta bolest napada pseće srce i dovodi do brojnih komplikacija. Lečenje srčanog crva je dugotrajno i komplikovano. Iako je taj problem ranije povezivan sa mediteranom sve više pasa u našim krajevima su inficirani tim  parazitima, a najčešće oboljevaju psi koji žive pored reka.

Šta je zapravo srčani crv?

To je parazit koji nastanjuje srce ili plućne arterije. Kada komarac ugrize životinju, izbaci larve parazita koji rastu ispod kože psa i prolaze sve do jetre i srca, gde se razvijaju u crve.

Infekcija je mesecima pa i godinama neprimetna, protiče bez ikakvih simptoma. Prvi simptomi koji se javljaju jesu simptomi disajnih oragana – kašalj, zamor (čak i nesvestice), gubitak kondicije. I pored toga što u prvo vreme nema izrazitih simptoma, bolest ne miruje. Razvijaju se hronične promene na plućima koje dovode do tzv. plućne hipertenzije koja tokom vremena oslabi srce, a ako ima puno crva u plućnim arterijama, oni mogu „krenuti“ prema desnoj komori i tako dovesti do naglog zastoja funkcije srca.

Ovi crvi su jako dugački i tanki, što im omogućava da se smeste u vene. Pas koji je oboleo može u sebi imati od jednog do 250 crva, koji mogu preživeti pet do sedam godina. Osim ugrizom komarca, ovaj parazit zaražena majka može da prenese i na štene.

Simptomi

Iscrpljenost, plitko disanje, promene na koži i opadanje dlake. Kako biste bili sigurni u dijagnozu, najbolje je da posetite veterinara, koji će analizom krvi potvrditi da li se radi o srčanom crvu. Pretraga krvi je jedini pouzdani način da se potvrdi prisutnost ovog parazita.

Lečenje

Ovaj parazit se obično leči određenim lekovima koji se mogu davati oralno ili kao injekcije. Lečenje može potrajati i do godinu dana, piše Index.

Kao izuzetno korisna sredstva zaštite pokazali su se proizvodi širokog spektra delovanja, koji imaju efikasnost protiv larvica srčanog crva ali istovremeno štite od buva (sadrže kombinaciju dva leka). Pored toga, ovi preparati deluju i na sve druge valjkaste crve koji se mogu naći u crevima tako da su korisni efekti na zdravlje naših ljubimaca višestruki. Lako se primenjuju, aplikuju se na kožu psa, jedanput mesečno, počev od juna, zaključno sa novembrom mesecom.

Srbija se nalazi u klimatskom području koje omogućava prenošenje Bolesti srčanog crva više od 100 dana godišnje i jeste endemska zemlja za ovu bolest. Samo razvijena svest o tome da naši psi realno jesu ugroženi pomoći će nam da ih valjano zaštitimo i smanjimo rizik od oboljevanja.

Ljubimca možete zaštititi i sredstvom koje odbija komarce, ali nemojte upotrebljavati sredstva koja nisu namenjena psima i mačkama.

Operacija je zapravo zadnja opcija za izvlačenje parazita kroz vratnu venu. Ovakav način se vrlo retko koristi, vrlo je skup i riskantan, a radi se jedino u Americi.

Bezuslovna ljubav: Psi se saosećaju sa ljudima

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku