Lifestyle Vesti Novi Sad

Šta čitaju Novosađani ovog proleća?

Koje knjige i autori su popularni ovih dana, a ko to nikada ne izlazi iz mode? U nastavku pročitajte koje knjige ovih dana preferijaju građani Novog Sada.

Iz knjižare Vulkan kažu da Novosađani obično posežu za onim knjigama koje su na akcijama. Trenutno je u Vulkanu akcija – knjiga za 399 dinara, a tri za 999 dinara. Osim toga, najviše se prodaju priručnici o Hrono ishrani, knjige iz popularne psihologije, naročito autorke Lujze Hej i Robina Šarme. Isto tako, lepa vest je da je Meša Selimović neprekidno na njihovoj top listi sa knjigom Ostrvo, a od proglašenja dobitnika NIN-ove nagrade često se traži i i Dragan Velikić sa knjigom Islednik.

Kada je reč o rodnoj i starosnoj strukturi čitalaca, zaposleni u Vulkanu kažu da nema pravila, podjednako svraćaju i penzioneri i tinejdžeri.

Slična situacija je i u knjižari Laguna. Pored Velikića, ponovo je na listi najprodavanijih knjiga i prošlogodišnji dobirnik NIN-ove nagrade Filip David. Na njihovoj listi već dugo se nalaze Romani Ive Andrića (izdanje sa svim njegovim romanima u jednoj knjizi), a nasuprot tome prvo mesto najprodavanijih knjiga u poslednje vreme je Kazna za greh – Knjiga uspomena Jelene Bačić Alimpić. Od popularnih knjiga dosta se prodaje i Pazi kojeg vuka hraniš autora Kenana Crnkića, a od naučne fantistike najviše idu knjige Džordža Martina i Terija Pračeta. Uroš Petrović je u poslednje vreme najprodavaniji dečiji pisac, a iz Lagune kažu da im vrlo često traže i stručnu literaturu iz medicine, istorije, biznisa itd.

knjizare_novi_sad
Foto: Aleksandra Aleksić

Čitalačke navike su izuzetno važne, a evo šta kažu Novosađani na pitanje koju knjigu trenutno čitaju ili šta su poslednje pročitali:

Ovaj svet može da bude bolji – Janus Varufakis (Jovan, 25)

Revolucija – Rasel Brend (Marko, 36)

Relikvijar – Daglas Preston i Linkoln Čajld (Slobodan, 52)

Zauvek – Suzana Tamaro (Lepa, 65)

Privatni život Pipe Li – Rebeka Miler (Olgica, 22)

Oni ne praštaju – Predrag Popović (Dragan, 48)

Dok nisam srela tebe – Dzodzo Mojes (Tanja, 27)

Hitler – Anton Nojmajer (Miloš, 32)

Knjiga smeha i zaborava – Milan Kundera (Olja, 24)

Priče s dijagnozom  – Marko Vidojković (Stefan, 29)

Kvaka 22 – Džozef Heler (Branka, 23)

U knjižari Nolit pored već pomenutih naslova tražene su knjige Vuka Draškovića, a Agata Kristi se, kako kažu zaposleni, ponovo vraća na red najčitanijih knjiga. Marko Šelić, Ivo Andrić, Miloš Crnjanski takođe su autori čije knjige Novosađani vole da čitaju, a srednjoškolima je sve više zanimljiv pesnik Miroslava Antića, a kada je reč o stručnoj literaturi, najtraženije su knjige iz oblasti kompjuterskih tehnologija.

Iz knjižare Službeni glasnik kažu da kod njih najviše traže njihova izdanja, a da je gotovo pravilo da im mladi traže beletristiku, a stariji dolaze kod njih po knjige iz filozije, religije, sociologije i tako dalje.

polica_sa_knjigama
pixabay.com

Činjenica je da je čitanje izuzetno važno za razvoj kulture, bogaćenja rečnika, i razvijanje intelekta, a roditeljima se naročito preporučuje da pokušaju da ustanove čitalačke navike kod dece još u ranom dobu. Šta vi čitate ovih dana?

Saznajte više o ciklusu predavanja Polemike Miloša Crnjanskog

 

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku