Magazin

Šta bi sve stari Grci radili da bi povalili?

Ovako su to radili stari Grci, pa se česće na ulici moglo čuti „silovanje” nego „dobar dan”.

povaljeni. Neki su koristili snagu, neki su bili dovitljivi, a neki su jednostavno mogli da se pretvore u labuda, kornjaču, reku… Da bismo koliko-toliko uneli red u sav taj jebarnik, podelili smo ga u nekoliko kategorija. Uživajte!

ljubav-romantika
Pixabay.com

Smrtnici na smrtnike – Nek’ nam je bog u pomoći!

Nije bilo lako biti smrtan u antičkoj Grčkoj. Dok su svi ti bogovi, satiri, sileni, nimfe i menade praznovali okolo u orgijastičkom zanosu, vama preti rat, kuga, suša, ili jednostavno možete da nabasate na pijanog Herakla koji ima loš dan. Nije, dakle, čudo što se i smrtnici zdušno pridružuju ludoj svingenrskoj žurci svog doba.

 

U retkim slučajevima, ljubav između dvoje smrtnika može da bude obostrana. Primer za to su Hero i Leandar, čija je veza bila nesalomiva. Da bi stigao u zagrljaj svoje drage, Leandar je iz noći u noć preplivavao moreuz Helespont (današnji Dardaneli), obavio šta je imao i vraćao se kao što je došao – e, to mi zovemo kondicijom! Kao putokaz u tami služilo mu je svetlo koje je Hero svake veče palila na kuli u kojoj je živela. Jedne burne noći vetar je ugasio svetiljku. Hero je uzaludno očekivala voljenog mladića, a u zoru su talasi izbacili Leandrovo telo. Da bi i u smrti ostali zajedno, Hero se popela na vrh kule i bacila u ponor.

Sa druge strane, ljubav može da bude i napast, od koje ne možeš da pobegneš, ni sakriješ se. Aprijata je bila lepotica sa ostrva Lezba u koju se zaljubio mladi Trambel. Devojka nije uzvraćala njegovu ljubav, a momak je jednom čak pokušao i da je otme. Da bi izbegla dalja proganjanja Aprijata se bacila u more i udavila, prateći onu staru poslovicu: „Ako ne možeš da ih pobediš – ubij se“.

kondomi-par
pixabay.com

Nekada roditelji stoje na putu mladalačkoj sreći. Lepa Merapsa imala je brojne prosce, ali je njen otac Euen odlučio da je uda za onog ko ga pobedi u trci kolima. Mnogi junaci su na taj način izgubili život, jer je Euen u svojim brzim kolima uvek stizao prvi na cilj. Proscima je, potom, odsecao glave i njima ukrašavao zidove svoje kuće (kao što bi svaki brižni otac uradio pod parolom „ti ćeš moju ćerku?!“) Sve ovo nije zastrašilo Idu, sina boga mora Posejdona, koji je zamolio oca da mu podari brze krilate kočije. Njegova molba je uslišena i to je verovatno prvo predanje o upotrebi ćaletovih kola za dolazak do ribe.

par-ljubav-3
Izvor: Pixabay ©

Heroina Atalanta izbegavala je brak. Izmolila je od svog oca da do kraja života ostane devica. Da bi odbio prosce, on je zahtevao od njih da se utrkuju sa njegovom ćerkom. Prosioci su započinjali trku nenaoružani, a Atalanta ih je jednog po jednog stizala s kopljem u ruci i ubijala sigurnim „ne’š jebati“ potezom. Jedan od njenih prosaca, Hipomen, zamolio je boginju ljubavi Afroditu da mu omogući pobedu. Boginja mu je dala tri zlatne jabuke i posavetovala ga da ih pri utrkivanju baca jednu po jednu za sobom, jer ova ženska lako pada na zlato. Hipomen je poslušao njen savet i dok je Atalanta sakupljala jabuke sa zemlje, on je stigao na cilj.

Ostatak teksta na kulturkokoska.rs

Više o tome kako se danas muvamo

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

17 Shares
Share via
Copy link