Magazin Srbija

Vučiću, iskoristi ustavna ovlašćenja i prekini hajku na Gorana Markovića

Srdjan-Dragojevic
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Reditelj Srđan Dragojević putem Tvitera komentarisao je hajku vlasti i režimskih medija protiv kolege Gorana Markovića. On se obratio predsedniku Aleksandru Vučiću i poručio mu da demantuje da on lično omogućava umetnicima da stvaraju.

Takođe, predložio mu je da u skladu sa ustavnim ovlašćenjima preduzme konkretne korake da bi hajka na našeg proslavljenog režisera prestala.

Filmski centar Srbije doneo je odluku da ne podrži filmove čuvenog reditelja:

– Poštovani G-gdine Vučiću, pošto vaši saradnici ističu da Vi, lično ‘omogućavate’ poznatim umetnicima da stvaraju, voleo bih da to demantujete. U vašim ustavnim ovlašćenjima ovo nije predviđeno i siguran sam da je u pitanju, blago rečeno, nonsens. Ali, zamolio bih vas da u skladu sa ustavnim ovlašćenjima, afirmišete prestanak medijske hajke na našeg eminentnog umetnika Gorana Markovića – napisao je Dragojević i dodao:

– Pored toga, držeći se čvrsto Ustava, predlažem da se obratite ministarki kulture, gospođi Maji Gojković i zatražite od nje da iskoristi svoje pravo da poništi nelegalnu i nelegitimnu odluku UO Filmskog centra Srbije, donetu da bi se poznatom umetniku uskratilo pravo na stvaralaštvo. Verujem da ćete se složiti da je svaki građanin Srbije slobodan da javno iznosi svoje stavove i da zbog njih ne smeju biti ugrožena njegova prava na rad – zaključio je Dragojević.

Marković: politička odluka, moje delo je moja odbrana

Filmski centar Srbije, čija predsednica je Jelena Trivan, odbio je da podrži filmove Srđana Dragojevića, Gorana Markovića i Želimira Žilnika. Marković je javno rekao da je u pitanju politička odluka. Istog trenutka, najviši zvaničnici vlasti, SNS-ovska tabloidna mašinerija započela je napad koji traje pune dve nedelje.

Podsetimo, hajci na Markovića priključiča se i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević:

– Кaže da je depresivno potišten. Govori da treba streljati predsednika Srbije Aleksandra Vučića! O krvi govori kao o vodi. Pričinjavaju mu se logori za ljude. Srbija mu je ‘dno dna’. Bernar Anri Levi mu je ‘vrh vrhova’! Ogroman novac koji je dobio od RTS-a za snimanje serija i filmova čuva za crne dane. U flešbekovima vidi Prag – napisala je ona na Instagramu.

Marković je za Nova.rs kratko izjavio:

– Vidim da su na mene nasrnuli i predsednica Vlade i dvoje njenih ministara. Sa druge strane stojim samo ja i imam svoje delo kao poslednju odbranu – rekao je Goran Marković.

Vučić se oglasio o Goranu Markoviću, evo šta mu je poručio

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

12.9K Shares
12.9K Shares
Share via
Copy link